Zdrava mera ambicij za zdravo podjetje

Avtor: Blaž Kos | Objava: 07.10.2011

Če podjetje ne raste, pada in tone v pozabo. A tudi rast ima meje in če jih podjetnik prekorači, svoje podjetje prav tako zapelje navzdol. Katere so najpogostejše pasti prevelikih apetitov podjetnikov?



Bistvo podjetništva je predvsem v inovativnosti, neprestanem izkoriščanju novih priložnosti, ustvarjanju dodane vrednosti, uspešnem lotevanju različnih delovnih nalog ter konstantni rasti in razvoju. Če podjetje ne raste, pada in tone v pozabo. To je dejstvo. Obstaja pa še druga skrajnost. Ta je, da podjetje pahnemo na pot propada zaradi prekoračitve zdrave mere ambicij in posledično dopustne stopnje rasti podjetja.
 
Karierno ambicioznost posameznika, prav tako pa podjetnika, bi lahko razdelili v štiri osnovne stopnje. Najnižja stopnja je pomanjkanje ambicij. Brez pravih ambicij nam bo tako v karieri kot tudi v podjetništvu dolgoročno izjemno težko uspelo, saj današnji trg od nas zahteva neprestano rast in napredek. Spanja na lovorikah v podjetništvu preprosto ni. Drugo stopnjo bi lahko poimenovali povprečne ambicije. Ta verjetno zagotavlja ravnovesje v življenju, obenem pa tudi počasen karierni napredek. Vendar je tudi ta stopnja ambicij za uspeh v podjetništvu, vsaj v večini panog, premajhna. Naslednja je visoka stopnja ambicioznosti, ki je najpogostejša pri dolgoročno uspešnih podjetnikih, pri čemer govorimo o bistveno večjih ambicijah, kot je povprečje. Karierni razvoj je v sklopu vrednot posameznika postavljen daleč v ospredje. Podjetnik živi v ekstremih, vendar vsaj dolgoročno zagotavlja določeno mero ravnovesja v svojem življenju, saj se zaveda, da so vse stvari, ki so predolgo iz ravnovesja, obsojene na propad.
 
V življenju pa rastejo samo tiste stvari, na katere se osredotočimo. In če se osredotočimo predvsem na karierne ambicije, kar je smiselno za poslovni uspeh, te rastejo in rastejo. Pogosto do te mere, da kmalu želi podjetnik dobesedno izsiliti prehiter preskok pri osebnostnem oziroma poslovnem razvoju in rasti podjetja. Tako podjetnikove ambicije prestopijo skrajno zdravo mero. Takrat začne podjetnik s svojim delovanjem škodovati sebi in podjetju. Nezdrava, bolestna ambicioznost, se odraža na osem načinov.
 
1. Preveč obveznosti
 
Ni ga uspešnega podjetnika na svetu, ki se ne bi zavedal svojih prednosti, kompetentnosti in sposobnosti. Že če pogledamo definicijo podjetnosti, ta pomeni, da se pri svojem delu uspešno lotevamo več različnih nalog in stvari. Poleg tega, da so delovno izjemno kompetentni, so podjetniki velikokrat tudi izjemno radovedni. Če združimo obe lastnosti, ugotovimo, da podjetnike zanima veliko različnih področij v življenju in vsepovsod vidijo, kako bi lahko prispevali svojo dodano vrednost. Zato se podjetniki pogosto vključijo v mnoge projekte. Za povrh je tukaj še gostovanje in udeležba na več dogodkih, tudi tistih, kjer ni potencialnih strank, in že je v podjetnikovem urniku več obveznosti, kakor jih ta dopušča. Rezultat takega scenarija je pogosto, da so vsi projekti, v katere se podjetnik zaplete, delno realizirani ali mogoče sploh niso. Slej kot prej pa začne trpeti tudi matično podjetje. Veliko bolje bi bilo, če se v druge projekte podjetnik že od začetka sploh ne bi zapletal in bi se našel nekdo drug, ki bi se bil pripravljen stoodstotno osredotočiti na en sam projekt.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *