Zdravila za finančno krizo

Avtor: Ivan Vidic | Objava: 10.11.2008

Kakšni so razlogi za svetovno finančno krizo in kakšne bodo posledice, razlagata dr. Ivan Ribnikar in dr. Rasto Ovin.


dr. Ivan Ribnikar: »Privlačno je bilo s hipotekarnim posojilom kupiti stanovanje in čakati, da njegova vrednost naraste.« (Foto: Luka Cjuha)

Svet je v finančni krizi, vzroki, zaradi katerih je kriza nastala, pa so se nabirali vsaj petindvajset let. Zato tudi reševanje ne more biti prav kratko. Najhujše bo sicer kmalu mimo, zdravljenje svetovnega finančnega sistema pa bo trajalo dlje časa. Najbolj ogroženi so trgi v razvoju, ki delajo za porabniško družbo v najmočnejši državi sveta, ki sama proizvaja bore malo tistega, kar potrebuje.  

Razlogi za krizo 

Na vprašanje, ali se je sedanji zahodni ekonomski sistem izpel, dr. Ivan Ribnikar, član sveta Banke Slovenije, pojasni, »da verjetno ne bo več tako, kot je bilo, še zlasti kar zadeva ZDA.« Vendar pa bodo mnoge nove stvari na finančnem področju, kot so izvedeni finančni instrumenti, tako imenovane strukturirane finance in še kaj, ostali, čeprav se zdaj povezujejo s krizo in čeprav mnogi kažejo s prstom na »okužene papirje«, ki so zastrupili svet. »Puška ubija, a ne sama od sebe,« pravi dr. Ribnikar. Vsi enako oblečeni želijo kot nekakšni kloni vedno večje dobičke. Kapital je vse in profit je edini smisel vsega. V teh razmerah pa lahko puška ubija. Požrešnosti in nenasitnosti so na široko odprta vrata.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *