Zelene priložnosti

Avtor: Marjana Dermelj | Objava: 06.04.2009

Včasih se nam zdi, da se z okolju prijaznejšimi tehnologijami in izdelki ukvarjajo zanesenjaki. Ti primeri vas bodo prepričali, da gre za resne podjetniške priložnosti tukaj in zdaj.


V prvem klubu, kjer so pridobili naziv »trajnostni plesni klub«, bodo v primerjavi z običajnimi klubi privarčevali 30 odstotkov električne energije, 50 odstotkov emisij ogljikovega dioksida, ustvarili polovico manj odpadkov in porabili prav toliko manj vode. Plesišče je narejeno kot elektrarna, ki jo poganjajo obiskovalci med plesom.

Koliko časa je že minilo od takrat, ko ste se ob dobri glasbi naplesali do jutranjih ur in vam je ves naslednji dan vaše boleče telo sporočalo, da leta res minevajo? Takrat, ko smo se brez skrbi prepuščali takim užitkom, nas ni zanimalo, koliko električne energije porabi infrastruktura diskotek ali drugih klubov, da nam pričara čarobni svet svetlobe, zvokov, ritmov in …
 
Danes živijo mladi v drugačnih časih, poslušajo drugače čudno muziko, predvsem pa čedalje pogosteje slišijo in občutijo, da se na tem planetu srečujemo s podnebnimi spremembami in drugimi okoljskimi problemi, ki jih zdaj živeči puščamo kot dediščino zanamcem. In kaj preostane tistim mladim (iz tako imenovanega razvitega sveta), ki se želijo zabavati in si užitka ne želijo zmanjšati zaradi tega, ker bodo razmišljali o tem, koliko izpustov ogljikovega dioksida so zažurali tisto dolgo noč?
 
Plesišče kot elektrarna
 
V njihovih glavah se recimo porodi ideja o »trajnostnem plesnem klubu« Sustainable Dance Club (www.sustainabledanceclub.com), ki je iz projekta prerasla v poslovno dejavnost v letu 2007. Tak klub mora imeti 30 odstotkov manjši okoljski vpliv, kot ga imajo običajni klubi. Načela trajnostnega razvoja mora integrirati tako v načela delovanja organizacije kot tudi v samo infrastrukturo. V prostore mora namestiti prikazovalnike, ki občinstvu kažejo okoljski vpliv. Imeti mora komunikacijski načrt, kako obiskovalce obveščati o trajnostnem razvoju, in pa trajnostni poslovni načrt, ki vsebuje letne cilje in ocene. V prvem klubu, kjer so pridobili naziv Sustainable Dance Club, bodo v primerjavi z »normalnimi« klubi privarčevali 30 odstotkov električne energije, 50 odstotkov izpustov ogljikovega dioksida, ustvarili polovico manj odpadkov in porabili prav toliko manj vode.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *