Zeleno je donosno

Avtor: Mija Repovž | Objava: 02.06.2011

V podjetjih Plan-net in Vizualne komunikacije comTEC so konkurenčnost povečali z naložbami v učinkovito rabo energije. Zdaj imajo manjše stroške, večje prihodke in večji ugled pri strankah.


Marko Femc, Plan-net: »Naložba v varčno rabo energije se je v primerjavi s prvotno načrtovanim klasičnim pristopom resda podvojila – s 50.000 na 100.000 evrov. Po drugi strani pa se je poraba energije za gretje in hlajenje zmanjšala za 89 odstotkov.«

Podjetnika Marko Femc in Peter Kavčič sta bila na nedavnih energetskih dnevih upravičeno ponosna. Komisija jima je dodelila visoki priznanji – prvi je dobil nagrado za najboljši projekt optimalne rabe energije v majhnem podjetju, drugi pa je bil zaradi inovativnega modela ravnanja z energijo proglašen za energetskega menedžerja Slovenije leta 2011.
 
Vsako podjetje z ambicijami, še zlasti pa majhno, si prizadeva obvladovati stroške, tudi za energijo. Če to počne dosledno, se mu odpreta vsaj dve poti: prihranek lahko uporabi za pocenitev svojih izdelkov in storitev, ali pa poveča dobiček, kar pomeni, da lahko več investira v prihodnosti. Obe poti lahko pripeljeta do boljšega položaja na trgu.
 
Klasično za prihodnost ni dovolj dobro
 
Izkušnja Marka Femca, direktorja podjetja Plan-net iz Kamnika pod Krimom, je v tem pogledu zgovorna. Poslovni objekt, kot so ga najprej načrtovali, je bil projektiran klasično: izolirali naj bi ga po starih principih, glede na današnje možnosti torej slabo, ogrevali naj bi ga s kurilnim oljem, prezračevali s klimatskimi napravami na elektriko in podobno.
 
Po premisleku pa so se odločili za sodobno varianto. Prvotno načrtovano 8-centimetrsko izolacijo so nadomestili z 18-, na strehi pa celo s 25-centimetrsko, zgradili so polnilno postajo, sončni elektrarni in druge naprave, ki omogočajo, da si potrebno energijo v veliki meri zagotavljajo sami.
 
Zakaj so si premislili? »Prvič, zavedali smo se, da objekt gradimo za naslednjih 40 let in da moramo zato misliti tudi na prihodnje generacije. In drugič, prepričala nas je ocena stroškov porabe energije. Če bi ravnali po starem, bi bila bistveno višja,« pravi Femc.
 
Peter Kavčič, solastnik in direktor podjetja Vizualne komunikacije comTEC iz Maribora pa je s solastnico in sodelavko Katjo Brezovnik naredil še korak več. Sistem, kot si ga je zamislil sam, izvedlo pa ga je podjetje EMN, daje s strešno sončno elektrarno in plinsko soproizvodnjo elektrike in toplote štirikrat več energije, kot je potrebujejo sami. Elektriko tako po sklenjeni pogodbi z vnaprej zajamčeno ceno posredujejo v omrežje, toploto pa stavbam v bližnji okolici. Količino škodljivega ogljikovega dioksida, spuščenega v zrak, so zmanjšali za 23 ton na leto.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *