Zmeda ali megla glede spodbujanja tehnološkega razvoja

Avtor: Primož Kaučič | Objava: 06.04.2007

Podjetniki, ki so sodelovali pri določanju pogumnih ciljev nacionalnega raziskovalnega in razvojnega programa, ugotavljajo, da so prevarani. Za izhod iz zmede je očitno potreben drugačen model financiranja.



Malo primorsko podjetje Instrumentation Technologies je eno izmed vodilnih proizvajalcev merilnikov hitrosti za pospeševalnike osnovnih delcev. Gre za zelo zahtevne rešitve, ki jih obvlada samo nekaj podjetij na svetu. Slovenske rešitve uporabljajo na Japonskem, v Združenih državah Amerike, Franciji in drugih državah, kjer imajo take pospeševalnike. 

Razvoj merilnikov ni bil enostaven. Ustanovitelju Roku Uršiču sicer ne primanjkuje znanja, vendar ga finančno nihče ni podprl. »Začetni razvoj sem financiral samo s svojimi prihranki, šele pozneje, ko smo podpisali pogodbo z večjim kupcem, smo dobili posojilo pri banki, ki smo ga zavarovali s to pogodbo,« pravi o začetnih težavah Rok Uršič. 

Financiranje tehnološkega razvoja je velika ovira inovativnih podjetij. Že pred leti smo v Podjetniku ugotavljali, da se večina tehnološkega razvoja v podjetjih odvija brez podpore države. Tudi anketa Tehnološke agencije Slovenije je pokazala, da mala podjetja 60 odstotkov tehnološkorazvojnih projektov financirajo brez državne podpore. To še ne bi bilo tako narobe, če ne bi država vsako leto vložila veliko denarja za raziskave v inštitute in druge javne raziskovalne ustanove. Njihovi raziskovalni projekti ponavadi ostajajo v predalih in redko pripeljejo do razvoja tržnih izdelkov.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *