Zmeda s plačnimi sistemi

Avtor: Nastja Vehovar | Objava: 07.04.2008

Togost standardov, ki so dogovorjeni na državni in panožnih ravneh, marsikateri družbi onemogoča vzpostavitev sodobne plačne politike, ki bi koristila tako delavcem kot podjetjem. Ali obstaja idealen plačni model?



Sistem plač, ki trenutno velja za slovensko gospodarstvo, bi najlaže opisali z eno samo besedo – zmešnjava. O enotnem modelu za zasebni sektor pravzaprav niti ne moremo govoriti, saj je plačnih sistemov toliko, kolikor je panog. Vsaka panoga zase ima v tarifni prilogi h kolektivni pogodbi določene minimalne standarde za vsakega izmed devetih plačnih razredov; razmerja med njimi so fiksna in nespremenljiva. Centraliziran nadzor nad temi sistemi in predpisovanje enotnih standardov sta praktično nemogoča, saj posamezne dejavnosti za popolnoma iste kategorije uporabljajo različno terminologijo.  

Množica izrazov za isto stvar 
 
Tako sindikati kot delodajalska združenja se strinjajo, da je stanje postalo nevzdržno. »Ravno pred kratkim sem končal pregled kolektivnih pogodb za vse panoge. Skoraj neverjetno je, kakšna zmeda je z izrazi. Poglejte samo minimalne standarde v tarifnih prilogah – koliko označb za skoraj isto stvar! Ene dejavnosti govorijo o izhodiščnih, druge o najnižjih izplačanih plačah, tretje o najnižjih osnovnih plačah, celo o najnižjih bruto osnovnih plačah za polni delovni čas je govor …« pojasnjuje svetovalec Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) za ekonomske zadeve Ladi Rožič.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *