Znanje za zmerno ceno?

Avtor: Marjan Bradeško | Objava: 11.02.2014

V krizi večina podjetij najprej krči sredstva za izobraževanje in trženje. A vendarle - zaposleni se morajo usposobiti. Navsezadnje potrebujemo šolanje tudi zaradi izpitov, ki so pogosto zahtevani, če se želi podjetje izkazati z ustrezno usposobljenostjo - tako pred kupci kot pred dobavitelji. Kako z nižjimi sredstvi vendarle doseči ustrezno usposobljenost? Oziroma - kako za enak vložek dobiti več?


Vsekakor moramo najprej izpostaviti tistega, ki se uči oziroma usposablja - zaposlenega. Če je ta visoko motiviran in odgovoren za svoj napredek, potem so sredstva in načini manj pomembni (o skrbi zaposlenega za [samo]izobraževanje smo pisali lani v aprilski številki Podjetnika). A vendarle - sodobne nove oblike usposabljanja in vseprisotni internet sta na področje izobraževanja prinesla marsikaj novega. Tako se lahko veliko naučimo za nižjo ceno (ali celo zastonj), usposabljanje pa je zelo prilagodljivo in še vedno visoke kakovosti.

 

Sestavljanje celotne slike

 

»Zdaj se mi je pa posvetilo,« je tipičen vzklik nekoga, ki je končno dojel. Pa vemo, kdaj človek tako vzklikne? Tedaj, ko se mu vse, kar se je naučil v osnovnem izobraževanju, kar je izvedel na tečaju, kar je prebral in potem preizkusil v praksi, zloži v končno sliko. Kot sestavljanka. In tako lahko sestavimo tudi znanje in spretnosti, ki jih zahteva določeno delovno mesto.

1. Gotovo je osnovno znanje predpogoj.

2. Za delo, ki predstavlja jedro delovnega mesta, je potrebno ustrezno šolanje, prilagojeno delovnemu mestu in sredstvom, ki jih tam zaposleni uporablja.

3. Za tisto piko na i, za odličnost, pa so nujna še dodatna (specialistična) znanja - bodisi osredotočena na točno določeno opravilo ali pa splošna, tista, ki prinašajo širino in spodbujajo ustvarjalno razmišljanje na delovnem mestu.

 

In kje so možnosti, pridobiti znanje ceneje, če ne kar zastonj? Vem, da boste rekli: »Na internetu, na spletu; z učenjem (študijem) na daljavo.« Seveda je tako, a kako se znajti? Z iskanjem? Tako imenovano raziskovalno učenje je sicer »zabavno«, a če nam pri tem nihče ne pomaga, lahko zaidemo. Pomagajo nam lahko:

- urejeni spletni portali,

- mentor (kar sicer stane) in

- tisti, ki se učijo skupaj z nami (sodelovalno učenje) in se nanje lahko obrnemo z vprašanji ali nasveti, denimo v spletnih družbenih omrežjih.

 


Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *