Znate opustiti posel pravi čas?

Avtor: Igor Kadunc | Objava: 09.08.2012

Kaj narediti, če se zgodi, da vam posel enostavno ne gre več, če so stroški glede na prihodek enostavno preveliki.



Veliko je člankov in razprav na temo, kako prenesti podjetje na potomce, najeti menedžerja in se umakniti iz posla, ni pa veliko napisanega na temo, ki je po svoje žalostna, ni pa potrebe, da postane tragična. Namreč, če se zgodi, da nam posel ne gre več. Povsod po svetu to ni sprejeto kot »greh«, če seveda pri tem ni okoriščanja podjetnika in oguljufanja upnikov.
 
Če imamo srečo, takšne zgodbe poznamo le iz pripovedovanja znancev. Dogaja se tu okoli nas in vsak dan. Vsa podjetja namreč po definiciji ne morejo uspeti. Vzrok niti ni pomemben. Lahko, da smo bili že pri samem začetku projektov preveč optimistični, da nismo pravilno ocenili stroškov delovanja, predvsem pa trga (nelikvidnost partnerjev, nesolidnost njihovega poslovanja, celo namerno izigravanje itn.) in moči konkurence. Lahko so težave nastopile pozneje iz podobnih vzrokov, težav na nabavnem trgu ali pa nas je povozil tehnološki napredek. Ali pa enostavna roba iz Kitajske.
 
Kdaj je pravi čas za prenehanje poslovanja?
 
Bistveno je, da pravočasno sprejmemo odločitev in pravilno delujemo. Če nam stalno primanjkuje denarja, realno pa nam bilance že nekaj časa prikazujejo izgubo, potem je čas, da kot lastnik (večinski) sprejmete odločitev. Na voljo imate dve možnosti: ali v upanju, da se bodo stvari izboljšale, nadaljujete s poslovanjem ali pa se odločite za prenehanje poslovanja. Tretja opcija, da bi z odločitvijo še počakali, ne »pije vode«, kajti to je v bistvu odločitev o nadaljevanju, kar ima lahko povsem konkretne materialne posledice. Čas je namreč izredno pomemben faktor. Lahko namreč, da vas vsak mesec nadaljevanja poslovanja stane več tisoč evrov.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *