Čustva lahko nadziramo

Avtor: Ksenija Špiler Božič, Sabina Špehar Pajk | Objava: 08.06.2004

Resnični vzroki slabe volje so v vaših mislih.



Se tudi vam dogaja, da jutranjo slabo voljo prinesete v službo in se je ne otresete do konca delavnika, vmes pa samo nemočno opazujete, od kod neki se tudi na vaše sodelavce širi živčnost, napetost in razdražljivost. Naj vam zaupamo dobro novico: slabe volje se lahko otresete v trenutku.  

Želimo vam predstaviti, kako boste čustva prepoznali, jih obvladali in jih znali primerno izražati. Tako boste lahko čustveni kapital pretvorili v delovni elan, tega pa v uspeh in dobiček podjetja.   


Med štirimi kolesi

Nadaljevanje članka je vidno samo naročnikom.

Ta sistem je podoben vožnji avtomobila. Ko vozite avto na sprednji pogon, se vozite po štirih kolesih, toda vpliv na smer in hitrost vožnje imate samo na sprednji dve kolesi, zadnji pa ji posledično sledita. Podobno kot vožnja na štirih kolesih s prednjim pogonom deluje tudi vaš osebnostni sistem, sestavljen iz naslednjih »štirih koles«:

1. vaših misli,
2. vašega vedenja,
3. vaših čustev in
4. vašega počutja.

Pri tem je bistveno:

1. Da je vse, kar v življenju počnete, skoraj sočasno zaporedje vaših misli (namere), da boste nekaj storili, vedenja, s katerim te namere uresničite, porojenih čustev ob izpeljanih aktivnostih in posledično še fiziološkega stanja, po domače – počutja.
2. Da vse, kar v življenju počnete, brez izjeme poteka po zgornjem vrstnem redu. Ne bo se zgodilo, da bi bilo tretje, čustveno kolo, pred prvim ali drugim.

3. Da imate v svojem življenju (tako kot pri šofiranju) neposreden vpliv samo na prvi dve kolesi, torej na svoje misli in vedenje.

Čustva, o katerih danes govorimo, so kot tretje kolo, samo posledica vašega razmišljanja in vedenja. Zato imate lahko nanje zelo velik, toda samo posreden, vpliv. Kaj boste čutili, bo odvisno od tega, o čem boste razmišljali in kaj počeli. Lahko izberete svoje misli in se odločite za določeno početje in potem opazujete svoje čustveno in fiziološko stanje, ne pa narobe: nesmiselno je čakati na pozitivna čustva in dobro počutje, da boste potem uspešno in učinkovito delali (razmišljali).  

Naj ponazorimo celostni, štirikolesni sistem z dvema preprostima primeroma. Denimo, da ste dobili nalogo, da pridobite sponzorje za neko prireditev. Vaša prva misel je, da boste spet morali nekoga prosjačiti za denar (1. kolo - misel). Sedite za svojo pisalno mizo in gledate v prazen list papirja (2. kolo - vedenje). Bolj kot jezni ste prestrašeni in negotovi, ker ste prav vi dobili to zoprno nalogo (3. kolo - čustvo), vaše fiziološko počutje pa se odraža kot kepa v želodcu, povešen pogled, sključena drža telesa in minimalna življenjska energija (4. kolo – fiziologija oz. počutje). Rečete si, da se boste dela lotili jutri, ko se boste bolje počutili. Seveda ni jutri s počutjem nič bolje, saj za izpeljavo zadane naloge niste storili še popolnoma nič.  

Takoj ko naredite načrt, kako boste iskali sponzorje, ko opravite prve telefonske klice, sestanke in privabite prvega sponzorja, je vaše stanje na čustvenem in fiziološkem počutju povsem drugačno. Jezo in strah zamenjajo veselje, optimizem in ponos, prej omenjene fiziološke znake pa iskriv pogled, nasmeh in pokončna telesna drža.  

In tako izbirate tudi ves svoj ostali nabor čustev. To je po eni strani prav slaba novica, če ste bili svoja negativna čustva vajeni pripisovati vremenu, luninim menam, letom ali politiki, saj se boste odslej na zunanje okoliščine težje izgovarjali. Po drugi strani pa je ta sistem pravi naslov za učinkovito in odgovorno upravljanje vašega čustvenega potenciala. Takšno upravljanje se začne s prepoznavanjem, nadaljuje z obvladovanjem in konča s primernim izražanjem čustev. Tako kot smo čustva umestili v osebnostni sistem, sestavljen iz štirih koles, tako si lahko pomagamo s temi kolesi čustva tudi upravljati.   

Prepoznavanje čustev – podpora četrtega kolesa 

Ker veste, da čustva vodijo v počutje, si lahko pri prepoznavanju čustev (tretjega kolesa) pomagate s četrtim. Včasih je lažje prepoznati fiziološke (telesne) znake, da lahko prepoznate in ubesedite ustrezno čustvo. V tabeli 1 smo vam za lažje prepoznavanje čustev zapisali nekaj njihovih odtenkov in fizioloških znakov. 

Ko boste želeli ugotoviti, kakšna čustva se porajajo v vas, začnite takoj opazovati svoje telo. Vprašajte se npr.: »Kako pravkar diham? Se potim? Me je zmrazilo?« Ozavestite držo telesa in poslušajte ton, barvo in višino glasu svojega govorjenja. Zaznajte utrip srca in pobrskajte, ali vas kje kaj boli. Prepoznani telesni znaki vas bodo (lahko tudi ob tabeli 1) zagotovo pripeljali do pravega čustva. Še boljši stik s svojimi čustvi pa boste navezali, če vsaj en teden pišete dnevnik čustev. Še tako osnovnošolska vaja vam bo pomagala ugotoviti, katera čustva doživljate, katera se ponavljajo, katerih pa sploh ni v vašem čustvenem svetu …  

Kot telo spregovori o vašem čustvenem stanju, tako tudi ne laže pri vaših sogovornikih. Ko boste obvladali prepoznavanje čustev pri sebi, boste spretnejši tudi pri vživljanju v čustva drugih. To je pri vodenju ljudi, pri pogajanjih, motiviranju, izbiranju novih sodelavcev in drugem delu z ljudmi velika prednost. V razmislek vam ponujamo še nekaj uveljavljenih fraz na temo počutja, iz katerih boste gotovo znali razbrati pripadajoče čustvo:

●V grlu imam cmok.
●Ta zadeva mi že tri dni leži v želodcu.
●Zelo mi gre na živce.
●Ves sem napet.
●Od tega me boli glava.
●Srce me boli zaradi njega.   

Obvladovanje čustev  

Obvladovanje čustev ne pomeni, da jih potlačimo, marveč da jih nadzorujemo. Povedali smo že, da niso čustva tista, ki obvladujejo vas, temveč vi obvladujete čustva. Obvladali pa jih boste takrat, ko boste uspešno nadzorovali svoje misli in svoje aktivnosti, sicer boste intenzivnost svojih čustev samo stopnjevali. Iz vajeti vam bodo ušla tisti trenutek, ko ne boste več ozaveščali smeri vožnje prvih dveh koles.  

Naučite se prepoznavati svoje misli – vprezite prvo kolo 

Izhodišče procesa štirih koles so vaše misli. Te se pa kažejo:

1. kot vaše avtomatične, spontane misli in
2. kot vaš notranji dialog.Če se zavedate obeh oblik notranjega šepetanja, lahko ugotovite, kako vaše misli vplivajo na vaša čustva.
Če želite obvladati svoja čustva, morate obvladati obe vrsti razmišljanj.  

Primer negativnih spontanih misli je naslednji: vaš sodelavec zelo redko (kljub vašim opozorilom) izpolni potni nalog, ko se vozi s službenim avtomobilom. Vaš notranji dialog verjetno poteka takole: »Kako je malomaren! Zdaj je pa dovolj! Kolikokrat sem mu že rekel, naj … Temu bom naredil konec pa pika. Kaznoval ga bom!« Vsakič ko najdete neizpolnjen potni nalog, začnete z istimi uničujočimi mislimi. Njihova posledica je najprej ta, da samo stopnjujejo vašo jezo, iz česar sledi način komunikacije z njim. Vaš sodelavec pa se tega navadi in vas ima za vzkipljivega človeka. Prepričan je, da ga ne marate. Bi lahko bolj umirjeno razmišljali, zakaj vedno opušča zahtevano dejanje? In to tudi bolj umirjeno izražali? 

Tudi v notranjem dialogu imate dve možnosti. Torej, lahko tudi sami sebe spodbudite na osnovi pozitivnih argumentov. Za predstavitev nove zamisli kupcu si, denimo, dopovedujete: »Na predstavitev sem se dobro pripravil. Govoril bom tekoče, navdušujoče in prepričljivo. Vem, da mi bo uspelo to zamisel prodati.« Ko se znajdete v negativnem čustvenem razpoloženju, se lahko sprašujete po pozitivnih vidikih trenutnih okoliščin: »Kakšne prednosti mi prinaša ta položaj? Lahko odkrijem kaj novega? Kaj se bom iz tega naučil?« ipd. Takšna vprašanja bodo preprečila, da se povsem prekrijete z negativnim čustvom. Zanimiv pa je tudi takle pristop k notranjemu dialogu: ko ozavestite čustvo, si ga priznajte. »Prav, ljubosumen sem in ves zaripel v obraz. Pa poglejmo, česa bom sposoben v tem zoprnem položaju. Če sem že ljubosumen, naj bo vsaj vredno!« Takšen notranji dialog je prav grotesken, vendar deluje. Če ga niste vajeni, poskusite. Namenoma okrepite svoja čustva in občutke. Nad učinkom boste navdušeni.   

Trdovratni vedenjski vzorci – drugo kolo  

Pogosto sploh ne opazite, kaj počnete. Tako dolgo ste v živčnosti trkali s prsti po mizi, da se tega sploh ne zavedate več. Kako si lahko pomagate? Svoje trenutno vedenje boste prepoznali z nenehnim (dnevnim) spraševanjem samega sebe: »Kaj pravkar počnem?«, obvladali pa ga boste z globokim dihanjem. Kadar vas, denimo, razganja od besa ali evforije, se vam zdi globoko dihanje jalovo početje, v resnici pa je vsestransko koristno. Obvaruje vas, da bi počeli še kaj drugega. Če se osredotočite na globoko dihanje, ne boste mogli vpiti na sodelavce ali se hvaliti pred njimi. Poleg tega z globokim dihanjem opozorite sami sebe, da morate paziti, se obvladati in nehati početi, kar pač počnete. 

Toliko o obvladovanju čustev. Tehnik za obvladovanje čustev je sicer še nekaj. Našli jih boste v strokovni literaturi o praktičnem razvijanju čustvene inteligence.    

Vaša čustva so samo vaša izbira 

Nanizali smo vam izdatno bero zamisli za bogatejšo in učinkovitejšo uporabo čustev. Če boste v življenje spravili zgolj eno zgoraj zapisano, boste zase in za svoje odnose z drugimi storili že veliko. Zdaj veste, da s slabo voljo ne vstanete, ampak jo izberete s prav konkretnim negativnim razmišljanjem. Jasno vam je, da nihanja v razpoloženju niso stvar vremenskih vplivov, temveč le vaše odločitve. Prav tako tudi vaš nedisciplinirani dobavitelj ni razlog, da svojo negativno čustveno energijo raztrosite po vsem kolektivu. Samo vi lahko izberete, ali želite svoja čustva nadzorovati.  

-------------------------------------------------------------- 

Tabela 1: Fiziološki znaki pri posameznih čustvih in njihovih odtenkih   

Čustvo Odtenki čustva Fiziološki znaki
Žalost Žalosten, trpeč, potrt, zaskrbljen, nesrečen, depresiven, pobit, zamorjen, melanholičen, otožen Solze, nizka energija, upad teka, sklonjena glava, ihtenje, globoko, počasno dihanje, bolečina v pljučih, naslonjena glava v dlani, roke objemajo noge
Jeza Jezen, zlovoljen, razburjen, ogorčen, besen, sovražen, razjarjen, nejevoljen, užaljen, nerazpoložen, srdit Rdečica na obrazu, nagubano čelo, potne srage, stisnjene pesti, stisnjene ustnice, razširjene nosnice, napeta drža telesa, povečan utrip srca, povišan pritisk, roke na bokih, dvignjena brada
Veselje Vesel, zadovoljen, dobre volje, razposajen, veder, očaran, brezskrben, srečen, olajšan, optimističen, motiviran, ponosen, živahen, navdušen, prevzet, evforičen, fasciniran Nasmeh, visoka energija, dvignjen pogled, hihitanje, ploskanje, razkrite dlani, roke na trebuhu, roke za vratom, dvignjen palec, poskakovanje
Strah Boječ, plah, prestrašen, preplašen, zgrožen, omahljiv, paničen, obotavljiv, neodločen, zaskrbljen, ljubosumen Povečan utrip srca, tresenje rok ali vsega telesa, kričanje, jecljanje,  beganje z očmi, plitko dihanje, zastajanje diha, bolečina v želodcu, grizenje nohtov
Sram Osmešen, osramočen, mučen, razkrinkan, razgaljen, v zadregi, negotov, ponižan Povešene oči, drgnjenje oči, sklonjena glava, povešena ramena, prekrižane roke

   


Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *