Štirje elementi dela s podjetjem

Avtor: dr. Sara Brezigar | Objava: 12.10.2009

Kako zgraditi podjetje, ki bo enako uspešno poslovalo tudi takrat, ko ga boste za dalj časa zapustili.



Pozdravljeni na četrtem srečanju s svojim osebnim vodnikom do uspešnega podjetja. V njem vas spremljam na podjetniški poti, vaše razmišljanje usmerjam z dobrimi tematikami pogovora ter dobrimi vprašanji, na katera nato sami poiščete prave odgovore. Verjamem, da je čas, ki ga namenjate našim »srečanjem«, izjemno dobro izkoriščen. Podjetniki namreč vprašanjem, ki vam jih postavljam vsak mesec, praviloma namenjajo premalo časa. Zato so naša srečanja v bistvu priložnost, da stopite korak nazaj od vsakodnevnega dela in razmislite o nekaterih ključnih vidikih svojega posla in življenja.
 
Danes se bomo posvetili ključni temi, s katero se mora ukvarjati vsak podjetnik: delo »s« podjetjem v nasprotju z delom »v« podjetju. O razlogih, zakaj je koristno delati s podjetjem, smo podrobneje pisali v avgustovskem Podjetniku.
 
Koliko časa lahko vaše podjetje normalno deluje, če vas ni zraven? Teden, dva, morda celo mesec ali dva. Vsak podjetnik ve, da bi bilo dobro, da bi bilo podjetje čim bolj samostojno. Tako bi namreč dolgoročno podjetje lažje preživelo, bilo bi bolj dobičkonosno in bi imelo več strank, ki bodo zadovoljnejše. Ne nazadnje bi to pomenilo, da bo podjetnik prosto razpolagal s svojim prostim časom. Takšno podjetje daje namreč podjetniku svobodo, da se sam odloča, v kolikšni meri bo vključen v dnevno delovanje podjetja.
 
Vendar je realnost podjetnikov velikokrat drugačna. Večini se podjetje sesuje, če »izginejo« za nekaj mesecev, včasih se to zgodi že po nekaj tednih. Razlog za to je jasen: namesto da bi delali s podjetjem, delajo v podjetju. Namesto da bi svoj čas namenili gradnji podjetja, postavitvi sistemov in procesov, vzpostavitvi standardov dela, v bistvu opravljajo delo, ki bi ga moral opravljati nekdo drug. Namesto da bi postavljali sistem prodaje, prodajajo. Namesto da bi postavljali na noge organizacijo proizvodnje, popravljajo stroje.
 

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *