Že imate svoj blog?

Avtor: Renato Vindiš | Objava: 09.06.2005

Spletni dnevniki ali blogi postajajo moderna oblika komuniciranja tudi za podjetja. V primerjavi s spletnimi mesti so preprosti in poceni, vzpostavlja in uporablja jih lahko vsakdo. Slovenija na tem področju še drema.



Blogi (okrajšava za weblog - spletni dnevnik) so javni dnevniki, objavljeni na internetu. V kratkem obdobju nekaj let so postali internetni hit: zgodilo se je na milijone novih spletnih dnevnikov in desetine milijonov bralcev se ne more motiti. 2004 je bilo leto blogov, trend pa se nadaljuje tudi v letu 2005. Trend je izjemno močan; povprečna ocena je več kot deset tisoč na novo ustanovljenih blogov na dan, v ZDA pa naj bi, denimo, že skoraj 20 % obiskovalcev interneta redno prebirala spletne dnevnike.

Zasebno časnikarstvo nove dobe 

Veliko vsebin blogov je zasebne narave in dokumentira posameznikovo življenje. Potem so tu novičarski blogi. Za slednje mnogi menijo, da nas s svojo ekspanzijo vračajo v čase, ko je bila pisana beseda najpomembnejša. Gre za pravcate male osebne spletne časnike, usmerjene na vsa področja političnega, družbenega in znanstvenega življenja. Pri blogih ne gre za alternativo standardni založniški dejavnosti, pač pa za njeno dopolnitev, saj spletni dnevniki že danes močno širijo univerzum tiskane besede. Najpogostejša podlaga za »zasebno časnikarstvo nove dobe« so namreč povezave do zanimivih zgodb revij in časopisov, prepletene s subjektivnimi mini komentarji ali analizami avtorjev spletnih dnevnikov. Tipičen blog format naj bi bil »povezava + navedek + komentar« (link + quote + comment).  

Brez urednikov in založnikov 

Nadaljevanje članka je vidno samo naročnikom.

Ena najpomembnejših lastnosti blogov je njihov osebni pristop. Piscem se ni treba ozirati na urednike. Nastajajo mnenja, ki so pisana večinoma iskreno, brez predsodkov ali skritih interesov, značilnih za standardno medijsko elito. To vedno bolj ozaveščeni bralci cenijo. Blogi ne potrebujejo urednikov in založnikov. So izključno produkt temperamenta; največkrat posameznega, pa tudi skupine avtorjev.  

Še vedno pa nekateri blogi potrebujejo oglaševalce. Ti v standardnem časnikarstvu večkrat pritiskajo na založnike in lastnike, poznamo pa tudi več primerov, ko je blog zaradi svoje provokativnosti in iskrivosti izgubil oglaševalca. Pa ne vedno zaradi poseganja na občutljivo družbeno-politično področje. Takšno izkušnjo je imel pred kratkim tudi za naše pojme eden najboljših blogov sodobne tehnike Gizmodo.    

Namesto konkurence − povezovanje 

Naslednja zelo pomembna lastnost blogov je njihova hitrost. Po tem kriteriju bi lahko rekli, da so blogi bolj podobni radiem, ki oddajajo štiriindvajset ur na dan. Digitalni dnevniki na internetu so dober zgled tega, kako je lahko internet »virozen«. Eden razlogov za hitro širjenje novih idej, izdelkov, dogodkov ... je medsebojna prepletenost. Številni spletni dnevniki so med sabo povezani v prostrano mrežo. Ker je njihov cilj lov za novostmi in zanimivostmi, med seboj ne konkurirajo, pač pa nesebično izmenjujejo informacije in objavljajo povezave do blogov svojih virtualnih kolegov. Obiskovalec največkrat najde spletni dnevnik prek drugega, po možnosti podobnega bloga.  

Zanimiva novica nekega avtorja je ponavadi povod za javno debato med avtorji, pa tudi obiskovalci, saj spletni dnevniki po načelu internetnih forumov omogočajo objavljanje neposrednih komentarjev.    

Blogi in podjetništvo 

Res, da gre pri blogih za posebno obliko virtualnega založništva, vendar blogi, kot kaže, kljub svojevrstni hitri ekspanziji ne pomenijo posebne podjetniške priložnosti v smislu alternative klasični založniški dejavnosti. O tem govorijo tudi avtorji znanih blogov. Obstajajo izjeme, ki s trženjem oglasnega prostora na spletnih dnevnikih opravljajo dejavnost po načelu standardnih medijev. To je prej izjema kot pravilo; tudi dobički niso primerljivi z revijami in časopisi. Matt Drudge je ena omenjenih izjem, ki letno za oglasne pasice na svoji strani zasluži milijon dolarjev. Podjetnik Nick Denton je vzpostavil Gawker Media, skupino blogov na temo politike in elektronike prav z namenom privabljanja oglaševalcev, kar mu je tudi uspelo. V njegovih blogih, ki so očitno precej zanimivi za obiskovalce spleta, se v obliki reklamnih pasic predstavljajo nosilci številnih znanih blagovnih znamk.    

Prodaja idej, ne izdelkov 

Četudi finančni položaj večjega dela blogerjev ni zavidljiv, to še ne pomeni, da je šel hiter razvoj spletnih blogov neopaženo mimo podjetij. Zaradi velikega števila bralcev so blogi postali zanimivi za njihove marketinške oddelke ter oddelke za odnose z javnostmi, ki so začeli vzpostavljati lastne - korporativne bloge.  

Pri tem je najpomembnejše dejstvo, da blogi niso primerni za prodajo izdelkov, kot mnogi zmotno mislijo. Izkušnje kažejo, da blogi uporabljeni kot sredstvo za neposredno trženje, nikakor niso dosegli svojega cilja. Bralci so spregledali namen in se niso več vračali. Uspešno uporabljajo bloge tista podjetja, ki posegajo po novem mediju zato, da lahko posredujejo svoje znanje z določenega področja, vendar pri tem neposredno ne promovirajo svoje dejavnosti. Blagovne znamke morajo navsezadnje temeljiti na zaupanju, verodostojnost pa je osnova za zaupanje. Logika je jasna: če ljudje kupijo tisto, kar jim poveš, so korak bližje k temu, da kupijo tisto, kar prodajaš.  

Stonyfield Farm, ki je v 85-odstotni lasti francoske skupine Danone, je največji ponudnik naravnih jogurtov na svetu. Lani je podjetje najelo novinarko, ki je doslej vzpostavila pet spletnih dnevnikov. Nobeden pa neposredno ne govori o njihovih izdelkih, pač pa o vplivu nezdrave hrane na človekov organizem, o zdravju otrok, zdravju žensk ... Zbrane novice so zelo ažurne in atraktivne. Uporabnost lastnih korporativnih blogov torej ni toliko v predstavitvi izdelkov podjetja, pač pa v posredovanju stališč. Ta pa morajo biti podana iskreno in zanimivo, kot bi avtor govoril s svojimi prijatelji. V forumih, kjer osrednji namen ni prodaja, je namreč mogoče vzpostaviti bolj oseben, čustven odnos s potrošniki.   

Koristi za notranjo komunikacijo 

Medtem ko se na področju zunanje komunikacije prednosti kažejo zlasti v utrjevanju odnosov s pomembnimi ciljnimi skupinami in predstavljanju podjetja kot strokovnjaka na svojem področju delovanja, so lahko blogi tudi pomembno orodje notranje komunikacije. V tej vlogi pospešujejo in poenostavljajo sodelovanje in upravljanje z znanjem znotraj podjetja. Predstavljajo virtualni delovni prostor, kjer se sodelavci pravočasno obveščajo med sabo brez pisanja suhoparnih poročil. Zaposleni ponavadi vzamejo moderno, atraktivno interno komunikacijo hitro za svojo. Vzpostavitev zanimivega delovnega okolja je navsezadnje ena pomembnejših stvari, ki bi morale zanimati delodajalca. Izkušnje nekaterih znanih podjetij kažejo, da če denimo mnenjski vodja v podjetju piše o določeni problematiki, postanejo zaposleni na to pozorni. Prisluhnejo temu, kar ima ta oseba povedati, in se vključujejo v razpravo. Pisanje blogov postane neke vrste učenje na delovnem mestu.   

Učinkovito do ciljnih skupin 

Poleg tega so mnoga podjetja že začela obravnavati spletne dnevnike kot alternativo tradicionalnim kanalom poslovne komunikacije. Blogi so zelo usmerjeni tudi glede ciljne skupine bralcev, zato lahko nišni izdelki - ne pa tudi izdelki za množično trženje - učinkovito in poceni dosežejo svojo ciljno skupino. Danes podjetje zlahka ugotovi, kateri so najbolj brani spletni dnevniki, priljubljeni pri njihovi ciljni skupini. Če je izdelek res zanimiv in inovativen, bodo njihov trud s prepričevanjem avtorjev glede želene objave razmeroma hitro poplačan. Toda treba se je zavedati, da so blogi neodvisni mediji.  

Lani smo denimo opazili, da so avtorji številnih priljubljenih blogov s področja zabavne elektronike pisali, da jim je znani ameriški proizvajalec očal Oakley po pošti poslal brezplačni primerek njihovih novih sončnih očal, ki so hkrati MP3-predvajalnik glasbe. Medtem, ko je bil izdelek v številnih znanih podjetniških revijah izbran za enega najboljših izdelkov leta 2004, ga je večina avtorjev spletnih dnevnikov označila kot nepraktičnega za uporabo.   

Vzpostavljanje »kolektivne inteligence« 

Če povzamemo, je mogoče bloge in podjetništvo povezati na več načinov. Podjetnik se lahko odloči za pisanje bloga, ker želi pritegniti veliko bralcev, posredno pa privabiti oglaševalce. Večje podjetje lahko vzpostavi svoj blog z namenom doseganja organizacijskih ciljev, tako zunanjih kot tudi notranjih. S komunikacijo, usmerjeno na avtorje drugih blogov, lahko podjetje svoji ciljni skupini predstavi aktualne novosti.  

Poleg vsega navedenega pa treba priložnosti iskati tudi v dejstvu, da blogi delujejo v dve smeri. So tudi lahka pot za iskanje informacij in identifikacijo trendov. Z blogi se je torej začela vzpostavljati neke vrste kolektivna inteligenca, tudi na področju podjetništva. Blogi vse bolj postajajo učinkovita raziskovalna orodja. Vedno so tam, kjer je akcija. Mnenja avtorjev in navedki so jedrnati in selektivni. Dnevnikarji, ki obravnavajo isto področje, zgradijo neke vrste strokovno skupnost, zato koristne informacije zelo hitro krožijo.   

Potencial za prenos znanja v gospodarstvo 

Če na koncu ostanemo kar pri raziskovalni moči tega novega in hitro rastočega medija, naj spomnimo, da bi bili lahko blogi idealni za prenos znanja v gospodarstvo. Dejstvo je, da navkljub številnim prizadevanjem podpornega okolja še zdaleč ni izkoriščena kritična masa raziskovalnih potencialov pri nas, četudi na znanju temelječe gospodarstvo ni le želja države, pač pa tudi podjetij in raziskovalcev. V univerzah Velike Britanije so vzpostavitve blogov že sestavni del učnega programa. Vzpostavitev kulture spremljanja najnovejših rešitev iz sveta porajajočih se tehnologij bi lahko pripomogla k zmanjšanju števila nepraktičnih znanstvenih zamisli, podjetnikom pa bi tako lahko približali številne novo nastale tehnologije, ki lahko posežejo praktično v vsako dejavnost. Kombinacija oziroma hibridizacija različnih tehnologij je danes zelo pogosta pot do produktnih in procesnih inovacij.    

Priložnost za vse 

Niti ena sama lastnost blogov, če jih obravnavamo ločeno, ni posebna novost: povezave obstajajo, odkar obstaja internet, osebno pisanje prakticirajo tiskani mediji že desetletja v okviru tako imenovanih kolumn, odzivanje obiskovalcev na določeno internetno vsebino poznamo kot obliko foruma že tudi dolgo, hiter prenos informacij je z novimi tehnologijami mogoč tudi sicer ... Vseeno pa spletni dnevniki s kolažem teh lastnosti omogočajo hitrejši in transparentnejši pretok informacij. Tehnologija je dala priložnost vsem, zato jo je vesoljno občinstvo zelo dobro sprejelo.  

To pa je dovolj dober razlog, zakaj moči blogov tudi podjetniki nikakor ne smejo spregledati, zlasti pri nas, saj se je ta trend Slovenije doslej dotaknil le še zelo nežno. Pri uvajanju te komunikacije v podjetje v premislek le, da si blogov po drugi strani ne gre predstavljati kot čarobnih gumbov, ki na mah rešujejo težave podjetij s področja trženja izdelkov. 

KAKO ZAČNEMO SVOJ BLOG

Bloge lahko začne pisati vsakdo, saj uporabniki na prijaznih spletnih osnovah - ena bolj znanih je denimo Blogger.com - gostujejo enostavno in poceni (velikokrat brezplačno). Pri vzpostavitvi bloga si posameznik s spleta v računalnik prenese program, s katerim podobno kot v urejevalnikih besedil na internetu objavlja besedila in slike v obliki dnevnika. Osnove jezika HTML mora poznati le, če želi izdatneje oblikovati svoj digitalni dnevnik. Uporabnik pridobi domeno − lasten spletni naslov, največkrat sestavljen iz izbranih znakov in končnice lastnika osnove. Tako lahko na internetu vsak pusti svoj pečat brez omembe vrednih znanj, truda in stroškov.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *