Življenje brez vsakdanjega stresa

Avtor: Saša Kelc | Objava: 08.06.2006

Je stres način življenja? Smo od njega odvisni? Lahko živimo brez njega? Vse je odvisno od tega, kako se odločimo - torej od nas.



Zakaj stres? Poznamo nenaden stres, ki se pojavi ob veliki spremembi, ki ji nismo kos, na primer izguba službe, partnerja, smrt, nesreča in tako naprej, in vsakdanji stres, ki traja in je že način življenja. V nadaljevanju je predstavljen vsakdanji stres. Ker ima vsak posameznik svoj notranji čas (bioritem), poskušamo svoj življenjski ritem pospešiti, da bi ujeli ritem, ki si ga narekujemo sami ali nam ga narekuje okolje. Način odziva na položaj, ki smo ga ustvarili sami ali je bil ustvarjen od zunaj, nam pove, kako stresno živimo. Prisluhnite sebi in ritmu svojega telesa.  

Živimo v ritmu stresa? 

Ponavadi se na začetku sploh ne zavedamo, da živimo stresno. Narediti, imeti, doseči, doživeti več so ponavadi razlogi, da povečujemo svoj tempo in živimo vse bolj stresno. Smo se kar sprijaznili, da je stres del našega življenja? Je stres odgovor na potrošništvo?  

Stresno življenje je naporno, neprijetno in nezdravo. Tesnoba v prsih, cmok v grlu, nemirno telo, boleča glava in želodec - vse to so odzivi telesa, ko pritiskamo nase.

Stres lahko preide v navado in zasvojenost. Če se med vikendom ali na dopustu opazujete, potem dobro veste, da potrebujete kar nekaj dni, da se umirite, sprostite in začnete uživati. Na začetku enostavno ne vemo, kaj bi sami s sabo in svojim časom. Mislimo, da nam je dolgčas, saj smo navajeni, da smo ves čas dejavni in nekaj počnemo, v resnici pa smo le zasvojeni s stresom, zato se bojimo umiritve, vrnitve v naš notranji ritem, saj nas je strah, da bomo težko ponovno ujeli ritem stresa, ko bo treba nazaj v vsakdanje življenje, v službo.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *