Dobili smo 19. podjetnika leta

Avtor: Nives Pahor | Objava: 23.04.2010

Na tradicionalni prireditvi, že devetnajsti po vrsti, smo priznanje podjetnik leta 2009 podelili Urošu Mercu iz podjetja Bisol.


Podelitve priznanja podjetnik leta 2009 se je udeležilo več kot 400 udeležencev, ki so z navdušenjem spremljali dogajanje v dvorani Smelt, ki je bila tokrat odeta v morsko tematiko. (Vse fotografije: Aleš Beno)

 

Revija Podjetnik in Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije sta 18. novembra podelili že 19. priznanje podjetnik leta. Letošnji prejemnik priznanja je Uroš Merc, večinski lastnik in direktor podjetja Bisol iz Prebolda. Mercu je v dobrih treh letih uspelo zgraditi podjetje, ki sodi v evropski vrh na področju izdelave fotonapetostnih modulov za sončne elektrarne. Bisol in povezano podjetje IPB zaposlujeta 130 delavcev in bosta letos ustvarila za več kot 30 milijonov evrov prihodkov. A največja rast šele prihaja. Do leta 2011 Merc načrtuje 200 milijonov evrov prihodka od prodaje.

 

 
Štefan Pavlinjek
Javnost opozarjamo na najboljše med nami 

»Za uspeh je potrebna filozofija, poslovna filozofija, ki je v naših devetnajstih zgodbah zagotovo ne manjka,« je prireditev pospremil predsednik upravnega odbora Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije Štefan Pavlinjek

»In prav s takšnimi, polnimi zdrave poslovne filozofije in filozofije zmagovalcev se srečujemo na današnji svečanosti. Srečujemo se z ljudmi, ki se ne zanašajo na to, kako so nekaj dosegli v preteklosti, temveč neprestano gledajo naprej. Stopicanje na mestu bi jim prineslo neuspeh. Pokopalo bi jih. Tudi strah pred neuspehom se jih ne sme držati, kajti takšen strah je za kakršnokoli kreativnost poguben. Lastna pa jim je velika pripravljenost za tveganje.«  

Štefan Pavlinjek je opozoril, da podjetniki v kakršnih koli razmerah, tudi najtežjih, vlečejo voz napredka. Zato je prav, da država stavi nanje. »Oblast sicer ni gluha za številne pobude in predloge za izboljšave, se pa zagotovo prepočasi odziva. Stvari se v podjetništvu odvijajo izjemno hitro in takšna bi morala biti tudi podpora vseh vpletenih in uspehi bi bili zagotovo še večji,« je prepričan Pavlinjek.  

Izbor podjetnika leta je po njegovem mnenju prispevek k temu, da opozarjamo javnost na najboljše med nami. Na tiste, ki s svojimi izdelki, storitvami ali poslovnim modelom prepričljivo povedo, da imamo tudi mi velike podjetniške zgodbe.
 
Darja Radić
Ustvarjalni podjetniki so gonilna sila
 
Darja Radić, državna sekretarka v ministrstvu za gospodarstvo:
»Ustvarjalni podjetniki, ki znajo svoje podjetniške priložnosti spremeniti v poslovne priložnosti z globalnim tržnim potencialom, so gonilna sila razvoja gospodarstva, so naše edino upanje, da naredimo tako težko pričakovani tehnološki preboj, ki je tudi naše edino zagotovilo za ustvarjanje dolgoročne in času primerne blaginje slovenskih državljanov.«
 
Po mnenju Darje Radić mora zato podjetništvo postati vrednota, ki jo je treba vzgajati že od začetka pri naših otrocih v vrtcih in šolah. Za uspešen družbeni razvoj pa je treba ustvariti takšno družbeno ozračje, ki bo dovolj motiviralo širše množice prebivalstva, da bodo z največjo zavzetostjo stopile na pot podjetništva.

»Zato so tovrstni dogodki, kot je današnji, še kako pomembni. Promocija podjetništva, inovativnosti, ustvarjalnosti, dobrih praks in nagrajevanje najuspešnejših prav gotovo pomenijo pot in način, da bodo ustvarjalnost, inovativnost in podjetništvo zares postali naša temeljna vrednota,« je dejala Darja Radić.
 
Blaž Kavčič
Imamo premalo zgodb o uspehu

Blaž Kavčič, predsednik državnega sveta Republike Slovenije:

»Kljub številnim prodornim slovenskim podjetnikom je zgodb o uspehu še vedno premalo. Zamisliti se moramo nad podatkom, da je v Sloveniji podjetniško aktivnega manj kot 12 odstotkov prebivalstva. Tu se zagotovo skrivajo še velike rezerve, zaposlitveni razvojni potenciali, priložnosti in izzivi. Zavedati se moramo, da tisto, kar v resnici loči hitro rastoče gospodarske države od počasi rastočih in jih ohranja vitalne, so prav razlike v stopnji razvitosti podjetništva.«
 
Jure Knez in Andrej Orožen, lanska podjetnika leta in člana komisije za izbor podjetnika leta 2009: »Naš primer in primer današnjih nominirancev dokazujeta, da se da uspeti. Otresti se moramo občutka manjvrednosti, zato ker prihajamo iz Slovenije. Ključna sta pogum in volja.«
Skupinska slika nominirancev za podjetnika leta 2009 (od leve proti desni): Emil Marinšek iz podjetja Maremico, Uroš Merc iz podjetja Bisol in Miran Mladovan iz podjetja Lesimpex.
Prireditev je uspešno povezoval vsestransko nadarjeni Jure Godler, ki je udeležence kar nekajkrat nasmejal s humornimi vložki.
Pred razglasitvijo letošnjega podjetnika leta je izjemna vokalistka skupine Katalena (skupina slovi po oživitvah ljudskih pesmi) ob spremljavi kitarista odpela himno izborov podjetnika leta »My way«.
Letošnjega podjetnika leta so razglasili prvi mož Obrtno-podjetniške zbornice, Štefan Pavlinjek, in lanska podjetnika leta Andrej Orožen in Jure Knez.
Podjetnik leta 2009 Uroš Merc.

Utemeljitev komisije:

Dr. Uroš Merc prejme priznanje podjetnik leta 2009 za izjemen mednarodni preboj na zahtevnem visokotehnološkem področju. S svojim znanjem in delom postavlja Slovenijo v vrh najrazvitejših držav na področju razvoja rešitev za uporabo obnovljivih virov energije. Njegov podjetniški pogum in uspešna strategija, s katero skupaj s sodelavci uveljavlja svoje načrte na svetovni ravni, sta zgled moči slovenskega podjetništva.
 
Komisija za izbor podjetnika leta 2009: 

- dr. Bogomir Kovač, Ekonomska fakulteta v Ljubljani,
- Štefan Pavlinjek, predsednik upravnega odbora OZS,  
- dr. Viljem Pšeničny, generalni sekretar OZS,  
- Rudi Bric, podjetnik leta 1993  
- Filip Remškar, podjetnik leta 2001  
- Ivo Boscarol, podjetnik leta 2003  
- Igor Akrapovič, podjetnik leta 2004  
- dr. Aleš Štrancar, podjetnik leta 2005  
- dr. Jure Knez in Andrej Orožen, podjetnika leta 2008 in
- Primož Kaučič, odgovorni urednik revije Podjetnik.  
 
Na pogostitvi po podelitvi priznanja je tudi letos goste s svojimi dobrotami razvajala Hiša kulinarike Jezeršek.
Štirje znanci iz vrst tistih, ki si prizadevajo izboljšati podjetniško okolje v Sloveniji: Jože Smole (Združenje delodajalcev Slovenije), Andrej Poglajen (OZS), Igor Plestenjak (Japti) in Pavel Sedovnik (OZS).
Franci Jezeršek, ustanovitelj Hiše kulinarike Jezeršek, in Miran Skender, nekdanji podjetnik, zdaj pa slovenski veleposlanik na Japonskem. Po koncu diplomatske kariere bo spet šel v podjetništvo, je zatrdil.
Dr. Bogomir Kovač, član komisije za izbor podjetnika leta, in Saša Bezek Mejaš iz svetovalnega podjetja OK Consulting sta si izmenjala mnenji o letošnjem dobitniku priznanja.
Podelitve priznanja se redno udeležujejo tudi mnogi podjetniki, ki so v preteklih letih sami prejeli to priznanje. Med njimi je tudi Marjan Koščak, podjetnik leta 1994 (v sredini).
Po zaključku uradnega dela prireditve je skupina Katalena v preddverju udeležence zabavala s kratkim koncertom.
 
 

 
Dogodek smo organizirali s pomočjo naših pokroviteljev:
 
 

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *