Podjetnik julij 2014

 

Neperspektivnih izumov ni!

Statistika pravi, da je tehnoloških izumov, zaščitenih s patenti (pri tem seveda niso vključene npr. družbene in storitvene inovacije), v Sloveniji na Uradu Republike Slovenije za intelektualno lastnino približno 300 na leto. Inovatorjev je še več, saj pri določenem izumu pogosto sodeluje več kot le en. Znan je tudi podatek, da smo po številu mednarodnih patentnih prijav (na milijon prebivalcev države) sicer pod povprečjem EU, vendar boljši od vrste držav.

 

 

Ideje
Spletni prodajalec
Avtor: Petra Mauer
Informacije iz podplata
Avtor: Petra Mauer
Ukradite idejo
Avtor: Petra Mauer
Servis koles
Avtor: Petra Mauer
Sestavite si čevlje
Avtor: Petra Mauer
Žepni tiskalnik
Avtor: Petra Mauer
Avto, ki se čisti sam
Avtor: Petra Mauer
Rolka iz ribiških mrež
Avtor: Petra Mauer
Pametno kolo
Avtor: Petra Mauer
Igrišče za več namenov
Avtor: Petra Mauer
Biti podjetnik
Živeti od ljubezni do lesa
Avtor: Vlado Kadunec
Potem ko se je Ignacio Lopez v rodni Španiji kot arhitekt veliko ukvarjal z betonom in načrtovanjem hiš, cerkva, muzejev in celo nogometnega stadiona, se je v svojem odnosu do sveta in poslu obrnil k naravi, k lesu. Da so Slovenci zelo navezani na naravo in več svojega prostega časa preživijo v njej kot Španci, je opazil, ko je sledil svojemu srcu in se s Slovenko Evo Štrukelj pred slabimi tremi leti ustalil na njenem domačem Gorenjskem. Ljubezen do lesa, ki ga gojita oba, sta sklenila usmeriti v posel. In kako jima gre?
Klavirske tipke zamenjala za računalniške
Avtor: Vlado Kadunec
Kljub temu, da je najmočnejša ženska v komunikacijski tehnologiji na svetu in dolarska milijarderka, si je za 50. rojstni dan privoščila le sladoledno jagodno torto, ki jo je pojedla v krogu svoje družine.
Prva romska restavracija v Sloveniji in Evropi
Avtor: Petra Bauman
»Da, res je edina,« zatrjuje Peter Tomaž Dobrila. »Vrnil sem se iz Berlina in tudi tam sem obiskal Gypsy Restaurant, kot jo imenujejo, pri kateri pa gre samo za občasno romsko živo glasbo, vse ostalo je berlinsko. Podobno je tudi drugod.«
Električnim vozilom vgradijo možgane
Avtor: Anita Ivačič
Mlado, mikro postojnsko podjetje REC s svojim produktom - upravljalnikom baterijskega sistema po meri uporabnika - osvaja svetovni trg vozil s hibridnim in električnim pogonom. Trgu vsako leto ponudijo izboljšano različico izdelka in s tem uspešno prednjačijo pred konkurenco.
S svojimi kabli bi lahko obkrožili Zemljo
Avtor: Anita Ivačič
Z njihovimi vgrajenimi izdelki - lučmi in kabli vozijo BMW-ji, mercedesi, audiji, volkswagni, jaguarji in avtomobili številnih drugih priznanih blagovnih znamk. Lani so proizvedli 24,5 milijona kosov 750 različnih vrst prodajnih izdelkov iz kablaže in plastike. Letos si obetajo 10-odstotno rast in zagon serijske proizvodnje za novega francoskega kupca.
Izkušnje
Lovec, kmet - ali graditelj?
Avtor: Marjan Bradeško
Prodajalec mora biti danes, tudi zaradi hitrega razvoja in posledičnih nestabilnosti, ki jih ta hitrost vnaša v gospodarstvo, graditelj. Kupec si želi trdnosti, zaupanja - v izdelek, v storitev in v prodajalca. Dolgoročnosti!
4. korak: motivacija
Avtor: dr. David Đukić
Prodajalec ne bo imel dobrih rezultatov, če ne bo imel volje za njihovo doseganje.
Kako pomemben je osebni odnos pri prodaji?
Avtor: Vesna Vilčnik
Mnoga podjetja svojim potencialnim strankam zagotavljajo: pripravljeni smo prevzeti odgovornost za naše odnose s strankami, pripravljeni, da vzpostavimo osebni odnos z vsemi vzponi in padci. Kaj pa vi? Koliko in kaj ste pripravljeni narediti za dobre osebne odnose?
Kdo je Victoria Beckham? Kdo pa Marija Novak?
Avtor: Anja Žagar
Kdaj je primerno za blagovno znamko uporabiti svoje ime in priimek, kako jo zgraditi in z njo uspeti.
Denar & finance
Neplačevanje računov je slovenska folklora
Avtor: Anita Ivačič
Leta 2013 so evropska podjetja - teh je okoli 20 milijonov, od tega 97 odstotkov malih in srednje velikih - imela v povprečju za 3 odstotke odpisov dolgov v skupni vrednosti okoli 350 milijard evrov, kar je ekvivalent desetih slovenskih bruto domačih proizvodov.
Poznate meje zadolževanja vašega podjetja?
Avtor: Anita Ivačič
Na junijskem strokovnem srečanju Inštituta za poslovne finance Smartfin iz Portoroža, namenjenem finančnikom, lastnikom in vodstvu podjetij, je dr. Jožko Peterlin predstavil tematiko odnosov z bankami.
Franšize
Inovativni sistemi za porjavelost
Avtor: Petra Mauer
Solariji so priljubljeni v vseh letnih časih. Še vedno namreč v našem prostoru ostaja trend privlačne, porjavele polti, ki si jo želijo tako moški kot ženske. Ste razmišljali, da bi odprli solarni studio, a nimate dovolj informacij in znanja o vodenju posla? Priložnost se morda skriva v odprtju franšizne enote Clubtan.
Naj zadiši po poslu
Avtor: Petra Mauer
Svetovalec
Podjetnikov opomnik za julij
Avtor: TAx-Fin-Lex
S 1. januarjem 2015 spet predvidena vrsta sprememb pri obračunu DDV
Avtor: Mojca Kunšek
V pomladnih mesecih je Ministrstvo za finance na svojih spletnih straneh objavilo predlog novele Zakona o davku na dodano vrednost (ZDDV-1H), katere določbe naj bi najpozneje s 1. januarjem 2015 uveljavile pravila obdavčitve z DDV glede telekomunikacijskih storitev, storitev oddajanja in elektronskih storitev na podlagi direktive Sveta 2008/8/ES.
Izplačilo nadomestila plače
Avtor: Boštjan J. Turk
Sklepanje pogodb o zaposlitvi za krajši čas
Avtor: Boštjan J. Turk
V Sloveniji, ki slovi kot država, ki davčno ni posebej prijazna do podjetnikov, kar je lepo vidno pri zadržkih v zvezi s pavšalno obdavčitvijo, predvsem pa pri občutno previsoki obdavčitvi plač, se čedalje več podjetnikov odloča za zaposlovanje delavcev na podlagi pogodbe o zaposlitvi za krajši delovni čas.
Zaposleni meni, da je preobremenjen
Avtor: Nikolaj Mejaš
Plačilo kotizacije poslovnemu partnerju
Avtor: Lidija Robnik
Druge rubrike
Z bahanjem ne boste uspeli
Avtor: Vlado Kadunec
Finci so dobri in zanesljivi poslovni partnerji, ki redko prekršijo pravila in se držijo dogovorov. Ne da se jih zavajati, če postanejo odnosi nejasni, se raje takoj umaknejo. Večkrat z novim partnerjem sklenejo posle šele, ko ga razgalijo do golega. Dobesedno!
Predstavitev novih trendov
Avtor: Esad Jakupović
V Turčiji sta organizatorja predstavila prihajajoči sejem IFA, ki bo med 5. in 10. septembrom v Berlinu, ter tudi najnovejše trende na področju uporabniške elektronike in industrije hišnih aparatov.
Halo ... Ne motite me, ker uživam na zasluženem dopustu!
Avtor: Irena Potočar Papež
Vsak dan vsak trenutek komuniciramo na različne načine in prek različnih komunikacijskih kanalov, ogromno tudi prek telefona in računalnika. V teh počitniških in dopustniških dneh je poznavanje osnovnih pravil poslovnega bontona na področju tovrstnega komuniciranja zelo pomembno.
Enostavno uporabne tehnologije
Avtor: Bor Trček
Varni podatki
Avtor: Bor Trček
Turizem za vse
Avtor: Anita Ivačič
V skoraj 2,1 milijarde evrov vrednem slovenskem turizmu, kolikršen je bil lanskoletni izkupiček od tujih gostov, obstaja še skoraj povsem neizkoriščena niša - dostopni turizem (ENAT). Po ocenah Evropskega združenja znaša potencial te veje turizma okoli 100 milijonih evrov. »Dostopna« Slovenija bi lahko zaslužila dodatne 4 milijone.
Borza tehnologij za julij
Avtor: Podjetnik
Računalnik za prodajalce
Avtor: Bor Trček
Idealen spremljevalec posla
Avtor: Bor Trček
Prstan namesto miške
Avtor: Bor Trček
Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *