Poslovne priložnosti v kmetijstvu

Avtor: | Objava: 06.10.2006

Splošna ekološka kriza je pravi izziv za kmetijstvo. Koruza in druge rastline postajajo zanimiv energetski vir, eko-turizem in eko-kmetijstvo sta na pohodu, nove storitve na kmetijah omogočajo novo doživljanje narave. Kmet postaja podjetnik, ki pa mora biti zelo iznajdljiv.



O kmetijstvu imamo veliko predsodkov. Mnogi ga vidijo kot tradicionalno dejavnost, ki je z današnjega vidika nezanimiva, finančno in tudi po »imidžu«. Kmete nekako neradi primerjamo s podjetniki. Kako, naj bi se kmetje zares spoznali na finance, marketing in tako naprej? 
 
Na naslednjih straneh te predsodke razbijamo. Kmetijstvo je še kako poslovno zanimiva dejavnost. Vsa skrivnost je v tem, da je potrebno do njega pristopiti kot do vsake druge dejavnosti in z vsem podjetniškim znanjem. Načelno pa je formula enostavna: od osnovne pridelave je potrebno storiti korak naprej k izdelkom in storitvam z višjo dodano vrednostjo. Janez Erjavec, direktor Pomurskega sejma, trdi, da kmetijstvo ponuja številne tržne niše, ki so finančno zanimive, a o njih malo slišimo. Še najbolj znana nam je pridelava zdrave hrane brez kemikalij in v zadnjem času proizvodnja lesne biomase. Pa ste vedeli, da kmetje na Tirolskem gojijo koruzo kot energetsko rastlino? Iz koruze, pšenice, oljne ogrščice in drugih rastlin je mogoče pridobivati goriva, kar odpira povsem nove priložnosti v kmetijstvu. Ste vedeli, da obstajajo v Avstriji plantaže bezga, iz katerega pridelujejo barvilo? Takih tržnih niš je še ogromno. Preberite članek Jožice Selič, ki predstavlja pet zanimivih poslovnih smeri v kmetijstvu, ki imajo prihodnost. Predstavljamo tudi zakonca Roš, ki sta zgradila luksuzno počitniško naselje na podeželju, in podjetnika Jožeta Čoža, ki je priložnost našel v storitvah, povezanih s konji.  

Poglejte tudi, kako je mogoče s kmetijsko dejavnostjo prodreti na svetovni trg. V rubriki Biti podjetnik smo se pogovarjali z našim najbolj znanim pridelovalcem penečih vin Mihom Isteničem. Odpira nov pogled na kmetijstvo.   
 

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *