Podjetnik april 2013

 

 

Ustvarjalna energija sodelanja

 

Prideš v pisarno, pozdraviš stare znance, si najdeš prost prostor za mizo, priključiš prenosni računalnik in začneš z delom. Čez dan prihajajo in odhajajo različni ljudje, na drugem koncu prostora imajo kolegi sestanek o projektu, ki ga skupaj pripravljajo. Ko končaš, le še pospraviš svoj računalnik in odideš.

Ideje
Nočitev in nova poznanstva
Avtor: Petra Mauer
Za pozabljive
Avtor: Petra Mauer
Rožica v avtu
Avtor: Petra Mauer
Potovalna zobna ščetka
Avtor: Petra Mauer
Z gojenjem zelišč do zaslužka
Avtor: Petra Mauer
Pikapolonica - škropilnica
Avtor: Petra Mauer
Nepozabne pustolovščine
Avtor: Petra Mauer
Skrito v sandalih
Avtor: Petra Mauer
Knjiga s semeni
Avtor: Petra Mauer
Originalna umetnost iz starih zemljevidov
Avtor: Petra Mauer
Biti podjetnik
»Nič ne pade z neba, je treba delati!«
Avtor: Vesna Vilčnik
Matevž Slokar izhaja iz podjetniške družine, v kateri se ukvarjajo z avtoprevozništvom in imajo kar 70 zaposlenih. »Že od malih nog vem, da nič ne pade z neba in da je treba delati. Ko sem bil najstnik in sem moral vsako soboto vstajati ob osmih zjutraj in do dvanajste pometati dvorišče, nisem razumel, zakaj je to potrebno. Danes vem, da sem tako pridobil delovne navade in občutek za odgovornost,« pove 26-letni Matevž, ki je svojo poslovno pot začel pri 18. letih.
Pisateljica, ki je ustvarila fenomen Harry Potter
Avtor: Martina Budal
Mladi čarovnik Harry Potter in njegova druščina so v 15 letih, od kar je izšla prva skromna naklada knjige Harry Potter in kamen modrosti, osvojili srca bralcev po vsem svetu. Postali so fenomen, skupaj z njihovo avtorico J.K. Rowling.
Cilj: vrhunski inovativni nišni izdelki
Avtor: Martina Budal
Za podjetje Donar se v zadnjih mesecih uspehi kar vrstijo. Z danskim partnerjem so uspeli na razpisu za opremljanje tamkajšnje javne uprave, Beatnik je dobil nagrado Red dot Award, proizvodnja je v začetku meseca stekla, prvi je že prodan.
Se bodo vložki vrnili kot bumerang?
Avtor: Anita Ivačič
Za odgovor je še nekoliko prezgodaj, saj so prvi Boomerangi, izdelek slovenskega inovatorskega podjetja XVIDA, s proizvodnega traku prišli šele marca letos, aprila pa je stekla tudi proizvodnja za širše tržišče.
Izkušnje
Kako postati družini prijazno podjetje
Avtor: Petra Bauman
Certifikat Družini prijazno podjetje je ena od možnosti za večje sožitje delodajalcev in zaposlenih. V Sloveniji je od leta 2007, ko je stekel pilotni projekt, v certificiranje vključenih okoli 140 podjetij in organizacij s preko 55.000 zaposlenimi.
Tako pogosta, pa tako slaba poslovna strategija
Avtor: Aleš Lisac
Upanje je zelo slaba poslovna strategija, sploh če samo upamo, ne da bi imeli za svoje upanje kakšno realno podlago.
Pobudo v svoje roke!
Avtor: Marjan Bradeško
Danes zaposleni sam močno prevzema pobude za izobraževanje - ker jih preprosto mora. Le redkokdaj se še zgodi - razen pri predpisanih šolanjih, kot je, denimo, varstvo pri delu - da bi zaposlenega kar »poslali na šolanje«.
Bodite drugačni od drugih
Avtor: Petra Mauer
Uspešni podjetniki se pravočasno odzovejo na spremembe, znajo realno oceniti svoj položaj na trgu in v svoj posel vključujejo internetni medij. Prav tako so drzni, vztrajni in se primerjajo s konkurenco, ki je boljša od njih.
Kaj največ šteje v poslu?
Avtor: Anja Žagar
Kljub mnogim sodobnim spletnim orodjem samopromocije so dogodki in sejmi še vedno tisti, ki vam in vašim strankam nudijo neprecenljivo priložnost, da si sežete v roke, pogledate v oči in izmenjate nekaj prijetnih besed. Kaj ni to tisto, kar največ šteje v poslu?
Malo več od povprečja
Avtor: Boštjan Šifrar
Vsi podjetniki, ki smo iz pravega testa, si želimo, da bi se naša podjetja razvijala in bi rasla. O rasti govorimo zato, ker je to izziv. Vztrajati na obstoječih poslih je nekaj običajnega, sklepati nove posle z visoko dodano vrednostjo in akumulacijo pa je izziv, ki se mu je težko upreti.
Franšize
Posel gradimo ljudje
Avtor: Petra Mauer
Podjetje Reisswolf skrbi za arhiviranje in uničevanje zaupnih dokumentov in podatkovnih nosilcev ter s sodobno tehnologijo zagotavlja maksimalno varnost za občutljive podatke različnih podjetij. V Sloveniji deluje franšiza, in sicer pod taktirko direktorja Roka Novaka.
Dišeča kavica
Avtor: Petra Mauer
Vse za kolesarje
Avtor: Petra Mauer
Sodelovanje z zobozdravniki
Avtor: Petra Mauer
Svetovalec
Pasti gradbene pogodbe
Avtor: Boštjan J. Turk
Ker je gradbeništvo kot panoga že nekaj časa v krizi, je še toliko bolj pomembno, da se posamezniki in podjetja, ki se ukvarjajo s to dejavnostjo, čim bolje poučijo o zakonskih določilih, ki urejajo njihove pravice in obveznosti pri graditvi objektov.
Poslovni dogodki brez napak
Avtor: Boštjan J. Turk
Na kaj vse morajo biti pozorni organizatorji poslovnih dogodkov, da so ti izvedeni zakonito, varno in profesionalno.
Testna enota
Avtor: Igor Pavlin
Obdavčitev avtorske pogodbe po novem
Avtor: Lidija Robnik
Zaposlili bi pripravnika
Avtor: Boštjan J. Turk:
Podjetnikov opomnik za april
Popravek davčnega obračuna že v skladu z zadnjimi spremembami ZDavP-2
Avtor: Mojca Kunšek
Pravkar se je iztekel rok, do katerega so morali davčni zavezanci predložiti davčni obračun in s tem izpolniti svojo temeljno davčno obveznost, lahko pa v 60 dneh predložijo njegov popravek.
Zamudne obresti za plačila, daljša od 60 dni
Avtor: Cvetka Peršak
DDV od prejetih računov za vozila
Avtor: Lidija Robnik
Ali lahko dobim nižjo obrestno mero?
Avtor: Igor Kadunc
Druge rubrike
SPIRIT Slovenija nadaljuje delo JAPTI in TIA
Avtor: Martina Budal
Agencija SPIRIT Slovenija od januarja pod isto streho združuje Javno agencijo za podjetništvo in tuje investicije JAPTI, Slovensko turistično organizacijo (STO) in Javno agencijo za tehnološki razvoj TIA.
Posli za zdravje in dobro počutje
Avtor: Anita Ivačič
Vse več ljudi se zaveda pomena gibanja za dobro počutje in psihofizično zdravje. Mi pa smo poiskali nekaj uspešnih vaditeljev teka, pilatesa, trenerjev za fitnes in kondicijski trening, ki so si osebno trenerstvo izbrali za poklic.
Napiši mi elektronsko sporočilo in povem ti, kdo si
Avtor: Irena Potočar Papež
Sporazumevanje preko elektronske pošte je pomemben način pisnega komuniciranja, zavedati pa se morate, da (prvi) vtis o sebi in podjetju ustvarite tudi s pisanjem teh sporočil.
Brez bolečin v križu in vratu
Avtor: Dunja Gačnik
Življenjski slog današnjega človeka je z gibalnega vidika precej monoton. Prevladujejo statični in sedeči položaji, monotoni ter ponavljajoči se gibi in enostranske obremenitve hrbta.
Poslovna tablica za vse razmere
Avtor: Bor Trček
Mobilnik z dodatnim zaslonom
Avtor: Bor Trček
Vsestransko uporaben mini tiskalnik
Avtor: Bor Trček
Kuba: trg se odpira, lačen je vsega
Avtor: Vlado Kadunec
Cigare, neustavljivi ritem salse in seveda Fidel Castro, ki je svoj otok v Karibskem morju v strastni zagnanosti za »komunistično stvar« sredi minulega stoletja neprodušno zaprl za kvarne kapitalistične oziroma zahodnjaške vplive, to je površno to, kar nas večina ve o Kubi.
V svetu digitalne ekonomije
Avtor: Esad Jakupović
V manj kot dveh tednih sta se odvila dva vodilna svetovna dogodka s področja informacijsko-komunikacijske tehnologije - GSM Mobile World Congress 2013 v Barceloni in CeBIT 2013 v Hannovru, oba sestavljena iz konferenčnega in razstavnega dela, s poudarkom na kongresnih aktivnostih pri prvem in na sejemskih pri drugem.
Kjer diši po Sredozemlju
Avtor: Marjan Bradeško
Pomlad najprej pride k morju in v njegovo bližino, zato bomo tokrat šli na izlet na Obalo in v kraje, do katerih seže blagodejni vpliv Sredozemlja. Naši cilji bodo slovenska Istra, Kras, Vipavska dolina in Goriška Brda.
Borza tehnologij april
Avtor: Podjetnik
Vsestranska pametna miška
Avtor: Bor Trček
Majhen, a popolnoma profesionalen
Avtor: Bor Trček
Doma
Ustvarjalna energija sodelanja
Avtor: Martina Budal
Prideš v pisarno, pozdraviš stare znance, si najdeš prost prostor za mizo, priključiš prenosni računalnik in začneš z delom. Čez dan prihajajo in odhajajo različni ljudje, na drugem koncu prostora imajo kolegi sestanek o projektu, ki ga skupaj pripravljajo. Ko končaš, le še pospraviš svoj računalnik in odideš.
Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *