Podjetnik januar 2014

 

Več denarja za podjetnike

 

V EU je registriranih več kot 20 milijonov malih in srednjih podjetij, ki ustvarijo 99,8 odstotka vseh poslov. Bruselj je vendarle prepoznal potencial teh podjetij in tako obljublja novo zakonodajo, v finančni perspektivi za obdobje 2014 do 2020 pa jim je namenjenih bistveno več sredstev kot v preteklosti.

 

Ideje
Posel z zelenimi čistili
Avtor: Petra Mauer
Čiščenje kovancev
Avtor: Petra Mauer
Kombinacija ročne in avtomatske tehnologije
Avtor: Petra Mauer
Pozor, led!
Avtor: Petra Mauer
Prevoz strank
Avtor: Petra Mauer
Ultrazvočni čistilnik delikatnih predmetov
Avtor: Petra Mauer
Za čistejše perilo
Avtor: Petra Mauer
Vozniki in vodiči v enem
Avtor: Petra Mauer
Pametni skuter
Avtor: Petra Mauer
Varuške na letalu
Avtor: Petra Mauer
Biti podjetnik
Izkoristi tisto, kar imaš
Avtor: Martina Budal
Če bi sestavljali seznam ljudi, ki utelešajo ameriške sanje, bi se na njem zagotovo znašla tudi Barbara Corcoran. Na poti k njihovi uresničitvi so jo gnale slavne zadnje besede iz ust Ramona Simona: »Barbara, brez mene ti ne bo nikoli uspelo.«
Posel iz ljubezni do belih strmin
Avtor: Anita Ivačič
PRO SKI simulator je naprava za razvijanje moči, hitrosti in ravnotežja pri smučanju. Je inovacija Ivana Klampferja, sicer pa se s proizvodnjo in trženjem ukvarja sin Damjan, ki od leta 2001 vodi uspešno podjetje s sedežem v Hočah pri Mariboru. Morda so ravno poletni treningi na PRO SKI-ju italijanskega reprezentanta Giuliana Razzolija leta 2010 pripeljali do zlate olimpijske medalje v slalomu.
Dobrodošli v pametnem lokalu!
Avtor: Martina Budal
Vstopite v lokal in sedete za mizo, kjer vas že čaka Geoffrey, osebni virtualni natakar. V miru prebrskate po ponudbi ter z nekaj pritiski na zaslon oddate naročilo. Čez nekaj minut vam pravi natakar že prinaša dišečo, vročo kavo.
Pregled nad ključnimi kazalniki poslovanja na mobilni napravi
Avtor: Martina Budal
Si predstavljate, da bi vozili avto brez armaturne plošče? Saj bi se lahko peljali, a ne bi vedeli, kako hitro greste, kdaj vam bo zmanjkalo bencina in ali se motor pregreva. Enako je v podjetništvu, če nimate pregleda nad ključnimi kazalniki v podjetju.
Prinesi mi kaj iz Grčije
Avtor: Vlado Kadunec
Če je zimski hlad že odnesel vonj po morda v Grčiji preživetem dopustu, ga lahko poiščete na ljubljanski Trubarjevi ulici.
Izkušnje
Bi se zaljubili v vašo blagovno znamko?
Avtor: Nives Pahor
Če je odgovor da, potem ste na pravi poti.
Ste tudi sami taki?
Avtor: Anja Žagar
Potem je čas, da se zamislite in takoj nekaj spremenite!
Ne pozabite se igrati
Avtor: Martina Budal
»Nevarno je voditi podjetje, če se ne znaš več igrati,« je po delavnici na letošnji MQ konferenci dejal Uroš Petrović. A mislim, da ljudje v tej sobi to vedo in sposobnosti igrati se niso izgubili, je dodal.
Sem (sploh) primeren za prodajalca?
Avtor: Marjan Bradeško
Vidite razpis za prodajalca. In se vprašate: »Naj se javim?« V podjetju vas želijo premestiti na bolj »prodajalsko« mesto. Spet je tu vprašanje: »Naj sprejmem?«
Kako prodati počitnice?
Avtor: Franka Bertoncelj
Trženje je postopek pretvarjanja potreb in želja v tržne storitve, zato se naj tržno razmišljanje začne s potrošnikom.
Franšize
Posel za boljši svet
Avtor: Petra Mauer
Aleš Babič se je za vstop v posel z varčnim sistemom ogrevanja odločil, ker želi početi stvari, pri katerih čuti poslanstvo in vidi jasno vizijo za boljši svet.
Svetovalec
Kakšno pogodbo o zaposlitvi skleniti?
Avtor: Boštjan J. Turk
V teh kriznih časih marsikateri podjetnik trikrat premisli, preden se odloči zaposliti določeno osebo. Ker Slovenija spada med tiste države, v katerih je obremenjenost plače z različnimi dajatvami med najvišjimi celo v svetovnem merilu, je tovrstna previdnost popolnoma razumljiva.
Davčne dileme obravnave sredstev varovanja zdravja na delovnem mestu
Avtor: Mojca Kunšek
V skladu z Zakonom o varnosti in zdravju pri delu (ZVZD-1) mora delodajalec zagotoviti varnost in zdravje delavcev pri delu ter načrtovati in izvajati promocijo zdravja na delovnem mestu.
Kako pravično odobriti dopust
Avtor: Nikolaj Mejaš
Kako ustanovim agencijo za posredovanje zaposlitve?
Avtor: Mag. Boštjan J. Turk
Moderni pristopi k oceni tveganja na delovnem mestu
Avtor: dr. Aleš Jug, Nataša Kramar
Za opredelitev ustreznih ukrepov na področju varnosti in zdravja na delovnem mestu je izredno pomembna ocena tveganja. Gre za postopek prepoznavanja nevarnosti in opredelitev ukrepov za zagotavljanje varnosti na delovnem mestu.
Podjetnikov opomnik za januar
Avtor: Tax-Fin-Lex
Kako do dobre ideje
Avtor: Cvetka Peršak
Druge rubrike
Kriza je izpraznila nabiralnike v davčnem raju
Avtor: Vlado Kadunec
Ciper je leta veljal za nekakšno mednarodno »pralnico« denarja, kjer so svoj finančni mir našli številni podjetniki, ki so se hoteli izogniti večjim davčnim obremenitvam v svojih matičnih državah. V pristojni državni ustanovi te davčne oaze je bilo po nekaterih podatkih še donedavna prijavljenih okoli 300.000 podjetij, od tega 40.000 »off-shore« ali podjetij v pisemskih nabiralnikih.
Ko se odpravimo na pot
Avtor: Jernej Horvat
Iskanje priložnosti v tujini je za razvoj podjetij, zlasti v majhnem gospodarstvu, kot je slovensko, nuja. Po kratkem predahu v času veselega decembra se je sezona poslovnih dogodkov in sestankov v tujih krajih hitro vrnila v polnem razmahu. Za udobnejša potovanja in predvsem potovanja, ki se ne bodo končala z astronomskim računom pri mobilni telefoniji, je v nadaljevanju predstavljenih nekaj uporabnih pripomočkov.
Poslovno oblačenje zanj
Avtor: Maša Rener
V prejšnji številki smo razkrivali pravila poslovnega oblačenja za nežnejši spol, tokrat pa s pomočjo Zlate Zavašnik z vami delimo še nasvete za vse moške podjetnike.
Borza tehnologij januar
Avtor: Podjetnik
Oblačni vse-v-enem računalnik
Avtor: Bor Trček
Nimam več baterije
Avtor: Bor Trček
Naložba v umetnost se povrne v dveh generacijah
Avtor: Anita Ivačič
Naši sogovorniki so bili enotnega mnenja, da o domačem trgu umetniških del skorajda ne moremo govoriti. Medijske novice iz tujine, kjer nekatera dela dosegajo astronomske prodajne cene, v javnosti sprožajo napačne asociacije o zaslužkarski dejavnosti galeristov; situacija je prej obratna.
Kako ohraniti ugled na spletu?
Avtor: Simona Kruhar Gaberšček
Vsakdo, ki ga je že kdaj zasul plaz (neupravičenih) kritik in obtožb, ve, kako krhek je ugled - težko si ga je pridobiti, a veliko lažje izgubiti. Z razcvetom spleta, družbenih omrežij in portalov z ocenami potrošnikov so podjetja nenehno na preži za negativnimi objavami, ki bi jim lahko v trenutku porušile dolgoletni trud pri gradnji ugleda. Kaj storiti, ko se znajdete sredi viharja obrekljivih in lažnih zapisov?
Vodnik za organizacijo uspešnih dogodkov: Slovesno podpisovanje
Avtor: Irena Potočar Papež
Zapisali smo nekaj pravil za podpisovanje pogodb, sporazumov in ostalih dokumentov.
Eden za dve
Avtor: Bor Trček
Fotoaparat s pomočnikom
Avtor: Bor Trček
S podatki na ključ
Avtor: Bor Trček
Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *