Podjetnik junij 2014


Kako preživeti generacijski prehod v družinskem podjetju?

Slovenska družinska podjetja, ki so se v večini razvila iz tradicije obrti v 80. in predvsem v 90. letih, po osamosvojitvi, so se znašla na prepihu generacij. Glede na izsledke tujih raziskovalcev, da manj kot tretjina družinskih podjetij preživi prehod na novo generacijo, se zastavlja vprašanje, kako slovenska podjetja oziroma družine pripraviti na proces nasledstva.

 

Ideje
Naroči, pomeri in vrni
Avtor: Petra Mauer
Vilica z aromo
Avtor: Petra Mauer
Upravitelj(ica) družabnih medijev
Avtor: Petra Mauer
Pralni stroj z omejenimi stroški
Avtor: Petra Mauer
Sobe za ženske
Avtor: Petra Mauer
Biti podjetnik
Premikajo meje biomedicine
Avtor: Anita Ivačič
25-odstotna rast svetovnega trga regenerativne medicine in zdravljenja s celičnimi terapijami kaže, da ima slovensko-švicarsko biotehnološko podjetje Biobanka z lastno licenco shranjevanja popkovnične krvi obilo poslovnih priložnosti na globalnem trgu.
Podjetje za dobro počutje
Avtor: Vlado Kadunec
Nekdanja reprezentantka in profesionalna rokometašica Nadiža Pleško združuje ljubezen do zdravega življenja s podjetništvom.
Med prvimi na svetu uvajajo inovativne NFC rešitve
Avtor: Anita Ivačič
V pisarni generalnega direktorja podjetja Četrta pot Borisa Šolarja visi zlati cepin - poklon sodelavcev ob 20. obletnici poslovanja uspešno »preplezane smeri četrte poti«, informacijsko-razvojnega podjetja iz Kranja, ki med drugim »ve«, kdaj pride v službo več kot 300 tisoč ljudi, in omogoča gotovinsko in brezgotovinsko plačevanje javnega prevoza po vsej Sloveniji, razen v prestolnici.
Kaj lahko najstnik naredi iz babičine marmelade?
Avtor: Vlado Kadunec
Obliznil si je prste in skrivaj segel po novi steklenici babičine marmelade  To počne večina vnukov ne samo v odraščajočih letih, ampak še leta pozneje. Vendar pa si le malokateri iz babičine marmelade ali svojih otroških igric in zanimanj zna že pred koncem najstniških let ustvariti več kot spodobno »žepnino«.
Izkušnje
3. korak: delovne razmere
Avtor: dr. David Đukić
Prodajalec mora imeti razmere za delo, ki mu omogočajo, da svoje znanje izkoristi čim bolj učinkovito.
Napredna podjetja uspevajo tudi v turbulentnih časih
Avtor: Anita Ivačič
V družbi znanja so največji kapital podjetij človeški viri: njihova izobrazba, znanje, izkušnje, socialna omrežja, v katere so vpleteni, in, ne nazadnje, njihova pozitivna osebnostna naravnanost. Slednje je ameriški psiholog Martin Seligman leta 2005 opredelil kot pozitivni psihološki kapital posameznika. Donosnost te oblike kapitala in posledično ekonomskega kapitala lahko podjetja spodbudijo z avtentičnim vodenjem.
Čim več za čim manj denarja
Avtor: Petra Mauer
Večina si želi takoj ali pa zelo hitro doseči čim večjo prodajo, nekateri pa se vendarle zavedajo, da je to dolgoročen proces, ki na začetku pomeni veliko investicijo - v denarju, času ali energiji posameznih skrbnikov blagovnih znamk. Takšne so vsaj izkušnje Barbare Modic, direktorice podjetja Pristop Media.
Slovenijo mora spet zajeti podjetniški duh
Avtor: Eva Mihelič
Čeprav so podjetnice in podjetniki, opozarjali na nespodbudno podjetniško okolje v Sloveniji, te razprave niso bile v ospredju 3. Kongresa podjetnikov v Portorožu. Dobre prakse, izkušnje, uspehi in napake prekaljenih podjetnikov je tisto, kar zaznamuje to druženje slovenskih podjetnikov.
Denar & finance
Skrbni pregled: polovica dela prevzema podjetja
Avtor: dr. Jaka Vadnjal
Razlogi, zakaj bi nekdo želel prodati svoje podjetje, so lahko zelo različni. Pri nakupu se je treba paziti skritih okostnjakov, saj ti lahko padejo iz omar šele v prihodnosti, po plačilu kupnine pa kupec postane lastnik podjetja z vsemi pravicami in tudi obveznostmi in poti nazaj ni več.
Franšize
Preverjen model obdrži kupca
Avtor: Petra Mauer
Posel s sladicami se sliši precej omamno, ampak podjetnik Sladjan Topić, ki je lastnik franšize Rustika, ve, da se za njim skriva ogromno vloženega truda, proizvodnih in prodajnih izkušenj, veliko komunikacijskih veščin, večnega učenja, boja s konkurenco in skrbno zastavljenih ciljev, ki vodijo k napredku.
Širjenje grških okusov
Avtor: Petra Mauer
Svetovalec
Še vedno vrsta dilem pri obračunu dajatev od avtorskih honorarjev in drugih izplačil
Avtor: Mojca Kunšek
Čeprav se novosti iz Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2) in sprememb Zakona o zdravstvenem zavarovanju in zdravstvenem varstvu (ZZVZZ-M) uporabljajo že nekaj časa, pa sam obračun dajatev od dohodkov iz drugega pogodbenega razmerja povzroča še vrsto dilem in težav.
Podjetnikov opomnik za junij
Avtor: Tax-Fin-Lex
Vračilo v tujini plačanega DDV
Avtor: Lidija Robnik
Kako do evropskih sredstev?
Avtor: Boštjan J. Turk
Pravilno izračunane in izplačane odpravnine
Avtor: Boštjan J. Turk
V teh negotovih časih številni podjetniki razmišljajo tudi o odpuščanju delavcev, saj jim enostavno ne zmorejo več plačevati. Vendar pa tudi odpuščanje ni zastonj, saj delavcu v primeru zaposlitve za nedoločen čas pripada odpravnina. Številni podjetniki imajo slabo predstavo o tem, kdaj sploh morajo plačati odpravnino in v kakšni višini.
Varno delo in zdravniški pregled za upokojenca
Avtor: Max Vrečko
Nakup konkurenčnega podjetja
Avtor: Jaka Vadnjal
Druge rubrike
Borza tehnologij za junij
Avtor: Podjetnik
Vodenje ekip v 21. stoletju
Avtor: Jernej Horvat
Komuniciranje delovnih nalog, rokov, preverjanje napredka pri zaposlenih, ukvarjanje z nesporazumi ter zamudami pri razvoju zahteva veliko količino energije in potrpljenja. S pomočjo trenutnih tehnoloških pripomočkov si lahko to bistveno olajšamo, s tem pa izboljšamo tudi vzdušje v ekipi.
Guanxi je alfa in omega uspešnega poslovanja
Avtor: Vlado Kadunec
Kitajska je pred ostalim svetom stoletja prednjačila v razvoju znanosti in kulture, v 19. in 20. stoletju pa so jo uničili številni nemiri, izgubljene vojne, lakote, okupacije in avtokratični komunistični režim. Leta 2010 je postala največji svetovni izvoznik ter tretji največji uvoznik. Trg je torej o g r o m e n.
Superman med materiali
Avtor: Eva Mihelič
Upogljivi zasloni na dotik, prepogljivi elektronski papirji in gibljive organske LED diode. Vse to bi lahko še dolgo časa ostalo samo v idejah znanstvenikov in znanstveno-fantastičnih filmih, če ne bi spoznali grafena, materiala, ki ima mnoge izjemne lastnosti. Glede na zanimanje, ki ga zanj kažejo znanstveniki, vse močneje pa tudi različna podjetja, lahko trdimo, da gre za material prihodnosti.
Prilagodljiva delovna postaja
Avtor: Bor Trček
Več miru s pametnim zvoncem
Avtor: Bor Trček
Bilijoni iz povezovanja »vsega«
Avtor: Esad Jakupović
Po oceni podjetja Cisco danes v svetu deluje med 10 in 12 milijard spletnih povezav, pri čemer so v približno polovici primerov povezani ljudje, v drugi polovici naprave, vse skupaj pa znaša le en odstotek možnih povezav.
Mladi na poti do podjetništva
Avtor: Jurij Bernik
Mogoče je preseči mit, da se podjetnik rodi. Na razvoj kreativnosti, inovativnosti in podjetnosti močno vplivajo številni dejavniki okolja, kjer mladi živijo, se šolajo in usposabljajo za samostojno pot v življenju.
Konoplja - tabu ali poslovna priložnost?
Avtor: Anita Ivačič
150 kmetovalcev je letos na okoli 500 hektarjih posejalo industrijsko konopljo (Cannabis Sativa L.), ki bo v manj kot pol leta zrasla do pet metrov visoko in rodila med 400 do 600 ton konopljinih semen v tržni vrednosti 3,2 do 4,8 milijona evrov. Ob hkratni industrijski izrabi konopljinih vlaken kot osnovne surovine za izdelavo papirja, tkanine, izolacijo itd. bi lahko zaslužili dodatnih 100 do 150 tisoč evrov.
Končno dovolj pomnilnika in baterije za iPhone
Avtor: Bor Trček
Za denarnico privlačna tablica
Avtor: Bor Trček
Profesionalna kakovost iz žepa
Avtor: Bor Trček
Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *