Podjetnik november 2013

 

Podjetnik leta 2013 je Dušan Olaj

 

Komisija za izbor podjetnika leta je letos naziv podelila Dušanu Olaju, ustanovitelju in direktorju podjetja Duol iz Brezovice pri Ljubljani. Poleg njega sta se za naziv potegovala Tone Stanovnik iz podjetja Špica International in Boštjan Gaberc iz podjetja Mikrografija.

 

Ideje
Nagrade za dosledne
Avtor: Petra Mauer
Za bolj mirno roko
Avtor: Petra Mauer
Nič več alergij
Avtor: Petra Mauer
Zaspani vozniki
Avtor: Petra Mauer
Pomoč porodnih spremljevalk - doul
Avtor: Petra Mauer
Biti podjetnik
Resnični DelBoy iz Plymoutha
Avtor: Martina Budal
DelBoy iz kultne britanske nanizanke Samo bedaki in konji je bil ambiciozen, a večno neuspešen cestni prodajalec iz vzhodnega Londona. Chris Dawson, ki ga včasih imenujejo DelBoy iz Plymoutha, je prav tako ambiciozen, a drugače kot DelBoy s televizijskih ekranov, izredno uspešen.
Posel ni samo matematika
Avtor: Vlado Kadunec
Začenjamo serijo člankov o tujih podjetnikih v Sloveniji. Zanimal nas je pogled iz drugega zornega kota, pogled tujca na podjetniško okolje v naši deželi.
Stalno inoviranje je edini pogoj dolgoročnega obstanka
Avtor: Martina Budal
Otmar Zorn je bolj kot uspešen podjetnik javnosti znan kot nekdanji član akreditacijskega sveta AUKN in nadzornega sveta SOD. Širjenje dobrih praks je del podjetnikove družbene odgovornosti, je prepričan, četudi je na ta račun večkrat izpostavljen ostri javni kritiki.
Podjetnik leta
Dušan Olaj: »Ko si enkrat znan, začnejo trgi hoditi k tebi.«
Avtor: Martina Budal
Jutro po razglasitvi podjetnika leta je bilo v Duolu čisto običajno delovno. Priprave na največji branžni sejem, ki se je začenjal čez nekaj dni v Kölnu, so bile v polnem teku - kovček, kot prispodoba za globalno nastopanje, je še vedno v uporabi, je dejal Dušan Olaj.
Izkušnje
Če se ne pripravite, se pripravite na neuspeh
Avtor: Martina Budal
Na svetu obstajata dve ceni: ena za tiste, ki se pogajajo, in druga za vse ostale. Katero plačujete vi?
O etiki in socialnih boleznih slovenskega podjetništva
Avtor: Vesna Vilčnik
Od Aristotla, ki je uvedel pojem etike - mimogrede, branje Nikomahove etike bi moralo biti za prihodnje poslovneže obvezno - pa do danes, se najbrž niti v teoriji niti v praksi, v etiki poslovanja ni nič spremenilo na bolje. Še zlasti v Sloveniji.
Dosezite več z manj!
Avtor: Martina Budal
Italijanski ekonomist, pa tudi sociolog, politolog, inženir in filozof, Vilfredo Pareto je na prelomu 19. stoletja raziskoval distribucijo prihodka in odkril, da se ta nikoli ne distribuira enakopravno, ampak po pravilu 80/20.
Denar & finance
Nova zakonodaja poenostavlja e-poslovanje
Avtor: Jaka Žorž
Kljub zakonskim poenostavitvam e-poslovanje še ni doseglo želenega razmaha. Vzrok je predvsem v uveljavljenih navadah in deloma v pomanjkanju ustreznih informacijskih rešitev, predvsem za majhna podjetja in njihove računovodske servise.
Franšize
Delo na dolgi rok
Avtor: Petra Mauer
Ustanovitelj podjetja Bija d. o. o., Ian Jan, želi s projektom Bio Farmer znanje in dolgoletne izkušnje poslovanja s pomočjo franšiz prenesti v tujino. Verjame v širjenje in razvoj blagovne znamke, zato se noče omejiti s trgom, ki dosega velikost srednje velikega evropskega mesta.
Svetovalec
Kako ukrepati zoper nevestne dobavitelje?
Avtor: Boštjan J. Turk
Marsikomu se je že pripetilo, da je za neko blago ali storitev plačal določen znesek, pa mu dobavitelj tega blaga ni dobavil ali pa mu ga je dobavil prepozno.
Podjetnikov opomnik za november
Avtor: Tax-Fin-Lex
Samoobdavčitev
Avtor: Lidija Robnik
Ali je osebni stečaj rešitev?
Avtor: Cvetka Peršak
Davka na nepremičnine še ni, obvezno pa je že poročanje o najemnih poslih
Avtor: Mojca Kunšek
Na področju obravnave nepremičnin se v letošnjem letu že izvaja vrsta sprememb pri vodenju evidenc nepremičnin, glede uvedbe davka na napremičnine pa je bilo dvignjenega že precej prahu.
Odbitek DDV
Avtor: Lidija Robnik
Porok pri posojilu
Avtor: Boštjan J. Turk
Druge rubrike
Doma ustvarjena energija ustvarja dobičke
Avtor: Anita Ivačič
Delež energije iz obnovljivih virov je leta 2010 znašal 19,9 %, ciljna vrednost do leta 2020 za Slovenijo pa je 25 %. Preverili smo poslovno perspektivo »zelene« energetske branže.
Vodnik za organizacijo uspešnih dogodkov: Novinarska konferenca
Avtor: Irena Potočar Papež
Novinarska konferenca, ki spada v skupino korporativnih dogodkov, je pomemben poslovni dogodek za vsako podjetje. Z njo si namreč ustvarja mnenje pri poslovnih partnerjih in v ožji ter širši skupnosti. Zato mora biti skrbno načrtovana in profesionalno izvedena.
Vodenje podjetja v 21. stoletju
Avtor: Jernej Horvat
Večina podjetnikov uporablja vsaj en pametni telefon in kljub temu, da gre za majhne super računalnike, se še vedno uporabljajo zgolj kot komunikacijsko sredstvo. Pri tem se zamuja velika priložnost, saj lahko danes praktično vse aktivnosti, ki se izvajajo na klasičnih računalnikih, prenesemo na pametne telefone in tako povečamo fleksibilnost poslovanja.
Odlične fotografije s pomočjo LED svetlobe
Avtor: Bor Trček
Skeniraj in pošlji
Avtor: Bor Trček
Prenosna pisarna za lažje delo
Avtor: Bor Trček
Naivnost in uro pusti doma
Avtor: Vlado Kadunec
Tisti, ki misli, da bo na kar 1,2 milijarde kupcev velikemu trgu, kot je Indija, z lahkoto prodal kakršenkoli svoj izdelek ali storitev, se hudo moti. Veliko revščine, številčnost, skokovit razvoj v zadnjih dveh desetletjih ter huda konkurenca, je Indijce skalila v trde pogajalce. Poznavalci vedo povedati, da pri pogajanjih cena močno prevlada nad kakovostjo.
S tekom do zdravja
Avtor: Dunja Gačnik
Nemogoče se je peljati po cesti ali iti na sprehod v park, ne da bi videli ljudi, ki so se odločili, da bodo s tekom skrbeli za zdravje.
Borza tehnologij november
Avtor: Podjetnik
Polnjenje še nikoli ni bilo tako enostavno
Avtor: Bor Trček
Niste tip za pisanje po zaslonu na dotik?
Avtor: Bor Trček
Doma
Strah pred neuspehom in pomanjkanje samozavesti
Avtor: Nives Pahor
To sta dve največji oviri za več ženskega podjetništva, poleg tega pa v svetu ostajajo tudi globoko zakoreninjena družbena pričakovanja, ki ženske odvračajo od tega, da bi karkoli počele zunaj družinskega okolja, kaj šele, da bi prevzemale vodilna mesta v družbi in gospodarstvu.
Ogrlica brez konca
Avtor: Petra Bauman
Perle se imenujejo. Ženske - podjetnice, članice mariborskega regijskega sveta poslovnih žensk in podjetnic. Zadnje srečanje je navrglo več spoznanj in novih idej, ki bi jim prekaljene podjetnice ali ženske na začetku podjetniške poti lahko sledile.
V podjetništvu ni prostora za strah in negotovost
Avtor: Ana Novak
Tisti, ki se odločijo za podjetništvo, so v veliki večini ljudje, ki si želijo svobode.
Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *