Podjetnik april 2014

Kdo bo uspešen izvoznik in kdo ne?


V zadnjih dveh letih je število novih izvoznikov naraslo na dobrih 500 letno. Študija, ki sta jo izdelala Anže Burger in Matija Rojec, je pokazala, da lahko že po enem letu z dokaj veliko verjetnostjo napovemo, kdo izmed teh novih izvoznikov bo uspešen in kdo neuspešen.

 

 

Ideje
Vrtec in prevozi otrok
Avtor: Petra Mauer
Jakna in torbica
Avtor: Petra Mauer
Steklenica in vino
Avtor: Petra Mauer
Zamaški in kocke
Avtor: Petra Mauer
Postelja in miza
Avtor: Petra Mauer
Biti podjetnik
Mož, ki si podreja svetovni splet
Avtor: Vlado Kadunec
Smelost 56-letnega japonskega poslovneža, ki se sicer ima za Korejca, je vsekakor njegova že kar malce hazarderska lastnost, ki ga je po vrsti vzponov in padcev ustalila na spisku med najuspešnejšimi globalnimi poslovneži.
Podjetništvo niso samo številke
Avtor: Petra Mauer
Podjetje Vivapen nadaljuje tradicijo obrtne delavnice, usmerjene v izdelavo orodij za brizganje tehničnih izdelkov iz umetnih mas in avtomatiziranje tehnoloških postopkov. Direktorica in vodja prodaje Petra Melanšek je ponosna, da se v podjetju zrcali življenjsko delo njenih staršev, ki ga ne le uspešno nadaljuje, temveč tudi nadgrajuje.
Veliko ljudi, veliko idej, uspešna država
Avtor: Vlado Kadunec
Kanada, poudarjeno strpna do raznolikih kultur in običajev svojih državljanov, je resnično dežela združenih narodov, saj je v njej naseljena raznolika druščina ljudi iz vsega sveta. Državna usmeritev je, da želijo imeti veliko raznolikih ljudi, z veliko različnimi idejami, ki lahko le prispevajo k razvoju in kakovostnemu življenju dežele.
Komunikacijsko podpiramo znanstvena in inovativna poslovna okolja
Avtor: Anita Ivačič
Tehnološko usmerjenim podjetjem, ki iščejo investitorje za raziskave in razvoj ter povezave z znanstvenimi inštitucijami in predvsem ne vedo, kako inovacije uspešno lansirati na trg, svetujejo v podjetju Kontekst.
Izkušnje
Boste prodali več, če boste prav pisali?
Avtor: Marjan Bradeško
Ko se pogovarjate, kaj hitro vidite, če vas je sogovornik razumel. Kaj pa, ko kaj napišete? V ponudbi, na spletu, v elektronski pošti. Odziva ne vidite takoj, najpogosteje pa sploh ne izveste zanj - ker vaše sporočilo ni bilo dovolj jasno ali prepričljivo, da bi se prejemnik nanj sploh odzval. In poslovna priložnost je (lahko) splavala po vodi.
Do učinkovitih prodajalcev v 4 korakih
Avtor: dr. David Đukić
Od uspešnosti prodajalcev je odvisna uspešnost celotnega podjetja, vendar včasih neupravičeno vso odgovornost za prodajne rezultate naložimo zgolj prodajalcem. Zato vam bomo s serijo člankov skušali pomagati, da bodo vaši prodajalci dosegli boljše rezultate. V naslednjih štirih številkah bomo tako predstavili ukrepe, ki dvigujejo njihovo učinkovitost in jih motivirajo k še bolj aktivni prodaji.
Z ustvarjalnim reševanjem konfliktov do večje produktivnosti
Avtor: Anita Ivačič
Konflikt je motor zgodovine, je trdil že Marx. Konflikt - bodisi v osebnem bodisi poslovnem odnosu - poraja spremembe, uvaja novosti in je temeljno gibalo ustvarjalnosti in razvoja, je prepričan tudi Dan M. Brown, avtor priročnika Designing Together.*
Nesposobni ali neusposobljeni zaposleni?
Avtor: Anja Žagar
Vsaka veriga je toliko močna, kot je močan njen najšibkejši člen, zato preverite, kako močna je veriga znanja in usposobljenosti vaših zaposlenih.
Denar & finance
Poznate ceno vašega izdelka?
Avtor: Anita Ivačič
Če ne veste, kakšna je zaznana vrednost vašega izdelka za kupca, boste težko določili primerno ceno.
Franšize
Franšizno brezgotovinsko poslovanje
Avtor: Petra Mauer
Ob koncu lanskega leta se je v Sloveniji odprla nova franšiza - nekoliko drugačna od vseh, ki smo jih vajeni. Ormita Slovenija namreč temelji na brezgotovinskem poslovanju.
Svetovalec
Ustanovitev podjetja v Avstriji
Avtor: Boštjan J. Turk
Ne preveč perspektivna gospodarska situacija v Sloveniji, kronično nerazumevanje države za potrebe podjetnikov, birokratske ovire, nepredvidljiva in nestimulativna davčna politika - vse to so razlogi, da se čedalje več podjetnikov odloča, da bo svojo poslovno dejavnost preselilo v Avstrijo.
Podjetnikov opomnik za april
Avtor: Tax-Fin-Lex
Slaba banka in prodaja nepremičnin
Avtor: Boštjan J. Turk
Donacije in odlog plačila davka oškodovancev v naravni nesreči
Avtor: Mojca Kunšek
V času poravnavanja davčnih obveznosti kaže spomniti, da imajo davčni zavezanci tudi možnost, da zaprosijo za odpis ali odlog plačila davka. Pri tem bodo zahtevki oškodovancev v skladu s Navodilom DURS, št. 007-35/2014, obravnavani prioritetno.
Prevajalni servis bi postal franšizodajalec
Avtor: Igor Pavlin
Ali naj postanem krovni franšizodajalec?
Avtor: Igor Pavlin
Druge rubrike
Največ denarja za zabavne aplikacije
Avtor: Anita Ivačič
Se še znate sami orientirati? Sešteti porabo denarja ali kalorij? Se zabavati na igrišču? Ali ste opravila prepustili vašemu pametnemu telefonu ali tablici? Samo lani so si uporabniki po vsem svetu »pretočili« od 56 do 82 milijard mobilnih in 14 milijard tabličnih aplikacij. Ponudniki aplikacij so zaslužili okoli 25 milijard dolarjev. Preverili smo, ali so med finančno uspešnimi tudi aplikacije slovenskih razvijalcev.
Ko govori mimika
Avtor: Irena Potočar Papež
Ali ste vedeli, da le 7 % vseh informacij, ki jih oddate v okolje z govorom, izhaja iz besed? Nadaljnjih 38 % izhaja iz tona glasu, kar 55 % pa iz neverbalnih značilnosti govora. Besede relativno lahko nadzirate in prilagodite določeni situaciji, nihče pa ne more dolgo popolnoma nadzorovati 93 % informacij, ki izhajajo iz nebesednih prvin govora.
Najnovejše iz prestolnice mobilne panoge
Avtor: Jernej Horvat
Na letošnjem Mobile World Congressu smo bili priča predstavitvi velikega števila produktov, ki bodo olajšali naše vsakdanje življenje. Prvič pa na mobilnem kongresu v ospredju niso bili zgolj produkti za pametne telefone in tablice, ampak nova hitro razvijajoča se panoga, t. i. internet stvari.
Enostavno in poceni tiskanje ter deljenje dokumentov
Avtor: Bor Trček
Pameten in dostopen
Avtor: Bor Trček
Sestanki brez papirja
Avtor: Bor Trček
Na poslovni sestanek pojdite s praznim želodcem
Avtor: Vlado Kadunec
Makedonski poslovneži veljajo za zelo sproščene, gostoljubne, prijetne, tudi vestne in zanesljive partnerje. Znamka »Made in Slovenia« v tej nekdaj naši najjužnejši »bratski republiki« še vedno nekaj velja.
V znamenju »velikih podatkov«
Avtor: Esad Jakupović
V Hannovru je marca potekal tradicionalni sejem CeBIT, vodilni poslovni dogodek s področja informacijsko-komunikacijskih tehnologij, ki se ga je tokrat udeležilo tudi 15 slovenskih podjetij.
Borza tehnologij april
Avtor: Podjetnik
Zavarujte podatke na ključih USB
Avtor: Bor Trček
Vsestranski hibridni računalnik
Avtor: Bor Trček
Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *