Podjetnik julij 2013

 

Roke stran, to je moje!

 

Ob uveljavljanju na domačem in predvsem svetovnih trgih je dobra poslovna poteza, da podjetnik poskrbi za zaščito svojega inovativnega izdelka, ko pa se uveljavi in morda ustvari prepoznavno blagovno znamko, zaščiti tudi to.

 

Ideje
Spletna prodaja bio hrane
Avtor: Petra Mauer
Obarvani polarni medvedki
Avtor: Petra Mauer
Miza s pedali
Avtor: Petra Mauer
Uokvirjanje platnic in plakatov
Avtor: Petra Mauer
Pomirjujoča glasba za hišne ljubljenčke
Avtor: Petra Mauer
Eko konfeti
Avtor: Petra Mauer
Od škatle do stola
Avtor: Petra Mauer
Izdelovanje unikatnih kitar
Avtor: Petra Mauer
Pojoče skrinje
Avtor: Petra Mauer
Glasba odžene bolečino
Avtor: Petra Mauer
Biti podjetnik
Pravo bogastvo leži v proizvodnji
Avtor: Martina Budal
»Začni z malim, vendar sanjaj veliko,« je eno od vodil trenutno najbogatejšega afriškega podjetnika. Pred več kot tremi desetletji je začel trgovati z oljem in rižem tako, da si je sposodil 3000 dolarjev. Danes je vrednost njegovih podjetij ocenjena na 20 milijard dolarjev.
Podjetniška ideja je vzklila s kalčki
Avtor: Petra Bauman
Kot večina mladih diplomirancev se je tudi 28-letni univerzitetni diplomirani pravnik, Ljubljančan Matej Volk zavedel, da bo na pravo priložnost moral čakati kar nekaj let. Pravi, da se je na pot podjetništva podal zaradi večje želje po svobodi. Njegova poslovna ideja je vzgoja in trženje kalčkov različnih vrst.
Pekarna za najboljšega človekovega prijatelja
Avtor: Petra Bauman
Nastja Verdnik je 25-letna Mariborčanka, ki je v svet podjetništva vstopila s pasjo pekarno Hov-hov. Po opravljeni diplomi iz novinarstva je bila nekaj časa prijavljena na Zavodu za zaposlovanje, obetala se ji je zaposlitev, a se to ni uresničilo. Operacija Podjetno v svet podjetništva je prišla kot naročena.
Po stopinjah družinske tradicije
Avtor: Petra Bauman
Eva Kancler je pri svoji podjetniški ideji izhajala iz družinske tradicije, s čimer je v rahli prednosti, saj ji ne bo treba povsem na novo iskati strank. Restavrator je že njen oče, poslu se privaja tudi sestra.Kot mlada podjetnica bo poleg restavratorstva ponujala tudi slike po naročilu in poslikave otroških obrazov.
Skočiti v vodo z rahlim znanjem plavanja
Avtor: Petra Bauman
Miho Centriha je poklicna usoda že peljala na pravniška pota. Pred dvema letoma je namreč diplomiral iz prava in takoj dobil pripravništvo na Višjem sodišču v Celju. Danes je samostojni podjetnik, ki preko spleta prodaja trakove in sorodne izdelke za pakiranje, povezovanje in varovanje tovora.
Trajnostna in kreativna arhitektura
Avtor: Martina Budal
Zaljubili smo se v les, v križno lepljenem lesu smo našli material, ki podobno kot beton arhitektom omogoča enostavno in svobodno oblikovanje.
Izkušnje
Rabimo sveže ideje! Bodimo bolj ustvarjalni!
Avtor: Barbra Rudmann
Sposobnost razmišljanja na drugačen način, nizanje svežih idej in spodbujanje kreativnosti znotraj timov je v današnjih časih ključna veščina. Za razvijanje te veščine morate aktivno delati, in uspelo vam bo!
Smo srce, ki črpa kri po žilah
Avtor: Martina Budal
Mamuti, ki so jih našli v Sibiriji, so imeli v trebuhu tropsko rastlinje, zjutraj so jedli palme, zvečer so pa zmrznili. Tako zelo se je v zadnjih nekaj letih spremenilo naše okolje, kar pa za Slovence ni nujno slaba novica, pravi soustanovitelj (skupaj z bratom) podjetja Seaway in podjetnik leta 1995 Japec Jakopin.
Kako povedati tisto, česar si nihče ne želi slišati?
Avtor: Franka Bertoncelj
Ni pomembno samo, kaj povemo, ampak tudi kako. Neprijetna dejstva naj zaposlenim sporoči vodstvo osebno, odgovorno, razumljivo, odprto in iskreno.
Cilj: kapitalski dobiček ob prodaji
Avtor: Martina Budal
Hitrorastočih podjetij ni veliko v nobenem gospodarstvu. Da bi lahko nastajala in rasla, morajo namreč biti izpolnjeni nekateri pogoji.
Vsebina pisma, ki najde pot do naslovnika
Avtor: Vito Komac
V junijskem članku smo se dotaknili predvsem pojavne podobe pisma ter pojasnili, katere male trike in védenje je potrebno uporabiti, da bo po empiričnih podatkih tako pismo prišlo v želene roke. V tem članku pa smo zapisali nekaj pravil za vsebinsko pripravo.
Kako do uspešne prodaje na novih trgih?
Avtor: Matija Pavlovčič
V času krize se več manjših in srednje velikih podjetij odloča za prodajo na novih trgih. Pri tem igrajo ključno vlogo uspešni prodajniki.
Denar & finance
Problematične določbe posojilnih pogodb
Avtor: Martina Budal
Ko sije sonce, nam banke ponujajo dežnike, ko pada dež, nam jih vzamejo. Oziroma, ko večina podjetij ni imela težav s poslovanjem, so vsem ponujali kredite, danes, ko bi jih podjetja potrebovala, pa jih pogosto ne morejo dobiti.
Pomen plačilne sposobnosti, likvidnosti in denarnega toka
Avtor: Lidija Robnik
V času nerednega plačevanja je zelo pomembno, da podjetniki sproti spremljate svoje poslovanje skozi načela, kot so plačilna sposobnost, likvidnost in ustrezen denarni tok.
Franšize
V posel s treznim premislekom
Avtor: Petra Mauer
Število podjetnikov, ki iščejo nove poslovne priložnosti in želijo uspeti z nakupom franšize, v zadnjih letih narašča. Razlog je treba iskati v dejstvu, da gre pri franšizingu za preizkušen posel, uveljavljeno blagovno znamko in zagotovilo, da v poslu niste sami.
Svetovalec
Poenostavljena prisilna poravnava
Avtor: Mojca Kunšek
Novela Zakona o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju prinaša tudi postopek poenostavljene prisilne poravnave, ki v položaju prezadolženega gospodarstva pomeni ohranjenje zdravih jeder, predvsem pa cenejši in hitrejši postopek prestrukturiranja za mikro podjetja in s. p.-je.
Podjetnikov opomnik za julij
Avtor: Tax-Fin-Lex
Kako z najmanj posledicami zmanjšati število zaposlenih
Avtor: Nikolaj Mejaš
Odgovornost turističnih agencij
Avtor: Boštjan J. Turk
Napočil je čas počitnic, za večino torej ta boljši čas v letu. Beremo, da se navkljub gospodarski krizi število tistih, ki se bodo letos poleti odpravili na dopust, ne bo bistveno zmanjšalo.
Nepravilen dvig denarja
Avtor: Jaka Vadnjal
Oglaševanje gratis izdelkov
Avtor: Boštjan J. Turk
Druge rubrike
Očala, slušni aparati, invalidski vozički, proteze
Avtor: Anita Ivačič
Po grobih ocenah naj bi se z eno od oblik invalidnosti spopadal vsak deseti; demografske slike pa obetajo, da bo zaradi staranja prebivalstva potreb po različnih pripomočkih vse več.
V znamenju mobilnosti
Avtor: Esad Jakupović
Družba Messe Berlin in nemško združenje gfu sta na Sardiniji pripravila tradicionalno predstavitev jesenskega sejma IFA ter trendov in novosti na področju uporabniške elektronike in industrije hišnih aparatov.
Prosti čas je nujno potreben za uspeh v poslu!
Avtor: Anja Žagar
»Življenje ne more biti proces samega dela in nič počitka. Pomembno je dati na stran zadostno količino časa za obnovitev naših moči,« je ena izmed glavnih misli, ki jih žal že pokojni Jim Rohn opisuje v svoji knjigi Pet glavnih delov življenjske sestavljanke. 
Borza tehnologij julij
Avtor: Podjetnik
Vrhunski prikazovalnik brez žarnice
Avtor: Bor Trček
Ura prihodnosti danes
Avtor: Bor Trček
Rt dobrega poslovnega upanja
Avtor: Vlado Kadunec
Republika Južna Afrika, ki se obdarjena z obiljem naravnih virov, rodovitno kmetijsko površino, edinstvenih mineralnih virov ter milim podnebjem razteza na celinskem ozadju Rta dobrega upanja, postaja po padcu politike rasne diskriminacije ponovno upanje in velika priložnost za opešano evropsko gospodarstvo. Tudi slovensko.
Od koder se že vidijo gore
Avtor: Marjan Bradeško
Gorovja, ki še niso visoke skalne gore, nas vabijo na tokratno pot po Sloveniji. Pa tudi ravnine z razgledom na najvišje vrhove naših gora - in skrite doline, ki so se vrinile med razmetan predalpski svet. Gremo med gozdove, po zavitih dolinah in na kakšno razgledno sleme. Vmes pa se bomo, za predah, ustavili tudi na bolj ravnem svetu, kakršnega v predalpskih pokrajinah sicer ni prav veliko.
(St)rast podjetništva in virtualni junaki
Avtor: Karolina Vrtačnik
Najuspešnejši slovenski podjetniki se želijo povezati. Pri prodorih na tuje trge si bodo z izkušnjami brezplačno vzajemno pomagali. To sta dve ključni sporočili nedavno končanega drugega Kongresa podjetnikov Slovenije, ki je v prijetnem vzdušju povezal okoli 150 podjetnikov.
Mobilni telefon ali kakovosten fotoaparat? Oboje!
Avtor: Bor Trček
Ni več dilem o nakupu tablice
Avtor: Bor Trček
Večopravilna naprava za tiskanje cedejev
Avtor: Bor Trček
Doma
Roke stran, to je moje!
Avtor: Vlado Kadunec
Ob uveljavljanju na domačem in predvsem svetovnih trgih je dobra poslovna poteza tudi, da podjetnik poskrbi za zaščito svojega inovativnega izdelka, ko pa se uveljavi in morda ustvari prepoznavno blagovno znamko, zaščiti tudi to. A resnici na ljubo v večini primerov zaščita patenta, blagovne znamke ali modela v bistvu ne preprečuje njihove kraje.
Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *