Podjetnik maj 2014

 

Podjetništvo v slovenskih šolah: So res za vse krivi šolski ravnatelji!


Evropska komisija je svojim članicam »priporočila«, da s primerno reorganizacijo izobraževalnih sistemov, s primernimi podjetniškimi programi v šolah, poskrbijo za večje odločanje mladih za podjetništvo oziroma da v mladih spodbudijo več podjetnosti, ustvarjalnosti in inovativnosti. Okosteneli šolski sistem, »še iz časov Marije Terezije«, pa se, kot opažajo naši sogovorniki, le stežka konkretneje premakne v želeno smer.

 

 

Ideje
Modna očala
Avtor: Petra Mauer
Razglednica, ki pritegne
Avtor: Petra Mauer
Miška na naravni podlagi
Avtor: Petra Mauer
Pomoč po alkoholizirani noči
Avtor: Petra Mauer
Tvistanje z baloni
Avtor: Petra Mauer
Posel z naravnim materialom
Avtor: Petra Mauer
Lesena beležka
Avtor: Petra Mauer
Osredotočeni na ločence
Avtor: Petra Mauer
Kavarna za mačke
Avtor: Petra Mauer
Izposoja kokoši
Avtor: Petra Mauer
Biti podjetnik
Zdaj imajo tudi Avstralci dobre slaščice
Avtor: Vlado Kadunec
»Širna Avstralija ima veliko podjetniških priložnosti, ob selitvi tja pa je dobro vedeti, kaj bi rad delal oziroma kaj znaš delati. Če svoje delo dobro opravljaš, boš na tem velikem trgu zagotovo uspel. Avstralci namreč radi trošijo in poskušajo nove stvari,« pravita slovenska zakonca, ki sta se že v zrelih letih, s solidno službo za seboj, pred štirimi leti odpravila v daljno tujino »poskusit še kaj drugega«.
Ne mara biti podjetnik, a je v tem vse bolj uspešen
Avtor: Vlado Kadunec
Slovenski modni oblikovalec je s svojimi kreacijami prodrl do visokih krogov svetovne mode. »Nič preveč se nisem trudil. Samo delal sem in objavljal svoje izdelke na spletu. Svetovna moda in delo, vedno več dela, ki je postalo že resen posel, je nato prišlo samo k meni.«
Smo najboljše podjetje v svoji niši na svetu. Pika.
Avtor: Anita Ivačič
Ko podjetje enkrat sodeluje pri enem največjih in vsaj 15 milijard evrov težkem raziskovalno-tehnološkem projektu človeštva, kot je postavljanje fuzijskega reaktorja (ITER) v Franciji, ni dvoma, da je našlo svojo globalno tržno nišo, v kateri ima Cosylab celo vodilen položaj.
Mrtev ali živ, vsekakor pa najbogatejši med glasbeniki
Avtor: Vlado Kadunec
Paul McCartney, sloviti član ansambla The Beatles, je umrl - oprostite, naj bi umrl - v avtomobilski nesreči, 9. novembra 1966, ob petih zjutraj. Kdo je potem danes najuspešnejši in najbogatejši glasbenik na svetu? William Campbell, ki naj bi bil njegov dvojnik? Ali morda »pravi« Paul McCartney, ki v resnici ni umrl?
Detektivka 113
Avtor: Anita Ivačič
Se vaši dolžniki skrivajo? Sumite, da zaposleni v času bolniške odsotnosti opravljajo druga dela? Ali da vaš partner skače čez plot? V vseh primerih vam lahko pomaga Bernarda Škrabar s sodelavci iz Detektivske agencije Satja.
Izkušnje
Ko se podjetnica prelevi v menedžerko
Avtor: Anita Ivačič
Lepši spol predstavlja 28 % vseh podjetnikov. Nobenega velikega državnega podjetja ne vodi ženska, v upravah pa so v povprečju zastopane 17-odstotno. 92 % podjetnic vodi mala podjetja z manj kot 5 zaposlenimi.
2. korak: kompetence
Avtor: dr. David Đukić
Prodajalec mora biti sposoben presegati zastavljene cilje. Imeti mora vsa potrebna znanja in veščine.
Ena dobra ideja in zaupanje
Avtor: Petra Mauer
Dejstvo je, da so blagovne znamke osrednje sredstvo in najpomembnejše tržno orodje podjetij za ohranitev lastne identitete. Toda sporočati lastnosti blagovne znamke z logotipom in drugimi dimenzijami je brezpredmetno, če uporabniki le-te ne poznajo. Kupce je torej treba najprej izobraziti, se jim čim bolj približati ter jih pridobiti do te mere, da začnejo blagovni znamki zaupati.
Denar & finance
Ne samo komu in kako, temveč tudi koliko in po kakšni ceni
Avtor: Anja Žagar
Tako kot najboljši filmi se tudi najbolj uspešne podjetniške zgodbe začnejo s kakovostnim scenarijem oziroma poslovnim načrtom. Slednji ni nič drugega kot opis prihodnosti vašega podjetja, ki pove, kaj nameravate početi in kako nameravate to početi.
Franšize
Posel, ki nas ščiti pred tveganji
Avtor: Petra Mauer
Le redko kdo ima toliko izkušenj iz franšiznega sveta kot Matjaž Plausteiner, univ. dipl. pravnik, ki je že leta 1993 postal prvi lastnik in nosilec McDonald'sove franšize pri nas. V vseh letih svojega poslovnega delovanja in preučevanja dobrih praks v tujini si je nabral že ogromno znanj, ki jih s profesionalnim svetovanjem že več let prenaša tudi na druge.
Posel z nakitom
Avtor: Petra Mauer
Svetovalec
Podjetnikov opomnik za maj
Avtor: Tax-Fin-Lex
Najpogostejša davčna kršitev izhaja iz neurejenega obračuna stroškov
Avtor: Mojca Kunšek
Na podlagi ugotovitev davčnih inšpekcijskih pregledov so kršitve davčnih zavezancev najpogostejše pri izvajanju službenih poti in izdaji potnih nalogov, kar vodi v plačilo dodatnih davkov in kazni ter tudi v prekvalificiranje napačno obračunanih potnih nalogov v dohodek prejemnika.
Obdavčitev oddajanja nepremičnine na Hrvaškem
Avtor: Lidija Robnik
Reklamacijski roki v primeru napak na prodani stvari
Avtor: Boštjan J. Turk
Kdaj in kako lahko kupec zahteva odpravo napake, nadomestitev kupljene stvari ali storitve z napako, kdaj pa celo znižanje kupnine ali odstop od pogodbe.
Kako se rešiti nepotrebnega varovanja
Avtor: Cvetka Peršak
Druge rubrike
Dobri sosedje, dober biznis?
Avtor: Vlado Kadunec
Pa smo spet skupaj s Hrvaško, tako rekoč v isti državi. In v istem gospodarskem kaosu. Čeprav se dobro poznamo in vemo, da so hrvaški poslovneži glede svojih navad in poslovanja evropsko usmerjeni, kaže biti pri poslih previden. Še vedno smo namreč oboji v tranzicijskem obdobju in vsem, kar je zanj značilno.
Prodajnim strokovnjakom in marketinškim gurujem je odklenkalo
Avtor: Jernej Horvat
Marketing se najlažje naučimo z lastnim delom in sprotnim merjenjem rezultatov. V današnji dobi, kjer naši računalniki, tablice in mobilni telefoni natančno vedo, kaj počnemo ob točno določeni uri, nam ta tehnologija lahko izmeri uspešnost sleherne marketinške aktivnosti.
Trema in metuljčki v trebuhu
Avtor: Irena Potočar Papež
Kaj vam pride najprej na misel ob besedi trema? Morda tresoči glas, rdečica, strah, tresoče noge, potne roke, močno bitje srca, povišan srčni utrip, mišična napetost ? Vse to je lahko povezano s tremo. A ni za vedno. Če tako želimo in se trudimo kaj spremeniti, seveda.
Mini mobilni robotski tiskalnik
Avtor: Bor Trček
Pazi, barve
Avtor: Bor Trček
Koliko stane dober seks?
Avtor: Anita Ivačič
Spolnost po psihologu Maslowu sodi med temeljne fiziološke potrebe človeka in je zaenkrat še vedno ključna za prokreacijo naše vrste. Čeprav je od seksualne revolucije v 60-ih letih minilo že pol stoletja, se ob besedi »seks« še vedno zdrznemo. Ne, ne pišemo o pri nas nelegalni prostituciji, temveč nas zanima, ali se da z erotičnimi pripomočki zgledno zaslužiti.
Borza tehnologij maj
Avtor: Podjetnik
Nikon vrača udarec
Avtor: Bor Trček
Portal z elektronskim poslovanjem
Avtor: Bor Trček
Mobilnost, kot je še ni bilo
Avtor: Bor Trček
Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *