Podjetnik maj 2013

 

Šola vs podjetništvo

 

Kdo se ne spomni mantre velikega števila staršev – bodi priden, hodi v šolo, doštudiraj, saj boš tako dobil dobro službo in boš preskrbljen za vse življenje. Kar pa je bil recept za uspešno kariero zaposlenca, se spremeni v nočno moro, ko ta oseba želi postati podjetnik. Takrat namreč ugotovi, da v šolskem sistemu ni pridobil znanj, ki so nujna za uspešno podjetniško kariero. Je torej šola za podjetnika pomembna ali ne?

 

Ideje
Dva v enem
Avtor: Petra Mauer
Praktična spalna vreča
Avtor: Petra Mauer
Izposoja čolnov
Avtor: Petra Mauer
Jaz, lutka
Avtor: Petra Mauer
Namizni tenis na vodi
Avtor: Petra Mauer
Odkrivanje podvodnega sveta
Avtor: Petra Mauer
Žar v kovčku
Avtor: Petra Mauer
Varno shranjevanje drobiža
Avtor: Petra Mauer
Prodaja pinjat
Avtor: Petra Mauer
Reševanje iz vode
Avtor: Petra Mauer
Biti podjetnik
Kratkohlačnik za krmilom uspešnega podjetja
Avtor: Martina Budal
Adam Hildreth je 28-letnik, ki ima za seboj skoraj 15-letno podjetniško kariero. Prvo svoje podjetje Dubit Limited je skupaj s skupino prijateljev namreč ustanovil, ko je bil star 14 let.
Posel, poln ljubezni
Avtor: Petra Mauer
Peter Polegek, podjetnik iz Slovenskih Konjic, se lahko pohvali, da je temelje za svoj posel postavil sam. Začel je z eno gredico, iz katere je nato nastal ogromen vrtnarski center, ki zajema kar 2500 kvadratnih metrov pokritih površin. Z lastnimi žulji je ustvaril tudi manjši živalski vrt, ki vsako leto pritegne ogromno obiskovalcev.
Arhiviranje je globalni posel
Avtor: Martina Budal
Ko je pred 21 leti Boštjan Gaberc razmišljal, kakšnega posla bi se lotil, ga je vodila ena misel - želim početi nekaj, kar pri nas ni počel še nihče.
Izkušnje
EFQM za mednarodno primerljivost
Avtor: Eva Mihelič
Mednarodno veljavni certifikat priznava dosežke podjetij in organizacij v mednarodnem merilu, kar lahko pomaga slovenskim podjetjem pri preboju na tuje trge in odpira nove poslovne priložnosti za dvig konkurenčnosti.
Sta hladni klic in e-pošta edino zveličavna?
Avtor: Vito Komac
Profesionalnost hladnega klica, katerega cilj je dogovor za sestanek, me je vedno obsedala, saj je bila pisana na kožo mojim različnim B-2-B poslom. Zdaj pa sem v okviru novega projekta odkrival tudi druge poti, ki bi se jim morda nekoč izogibal. In posipam se s pepelom in izkušnjo delim z vami.
Recept, kako ostati energičen in kreativen
Avtor: Martina Budal
Podjetja lahko s spremembo načina vodenja prekinejo naravni cikel odmiranja in vzpostavijo novo rast na drugačnih temeljih.
Uporabite svoje talente kot svobodnjak
Avtor: Matic Zupančič
Biti svobodnjak je danes, ko služb za nedoločen čas ni ravno na pretek, za marsikoga edini način preživetja. Nekatere straši že misel na tovrsten način dela, drugi so v to prisiljeni, tretji pa naravnost navdušeni nad izjemnimi možnostmi, ki se jim odpirajo s tem.
Je ekstrovertiran prodajalec res najboljši?
Avtor: Marjan Bradeško
Zdi se, kot da je danes pomembno le še druženje, odprto in neprestano živahno, tudi glasno govorjenje, samozavestno, tako rekoč drzno nastopanje - vse, kar po navadi pripisujemo odprtim ljudem. Imamo občutek, kot da malce bolj vase zaprte osebe tako rekoč nimajo pravice biti na svetu, sploh pa ne v poslu, sploh pa ne v prodaji.
Naredite korak v inovativnost
Avtor: Miha Skale Dolinšek
Od inovativne zamisli oziroma inovacije do spremembe vašega produkta, poslovanja je le korak, odločitev. Ne bojte se storiti tega koraka, vendar naj bo premišljen in nikakor ne kot skok v morje brez predhodnega plavalnega znanja.
Polni me modra energija
Avtor: Petra Bauman
Modra energija je sinonim za energijo, pridobljeno iz okolju prijaznih, obnovljivih virov. Hkrati pa pomeni tudi znanje, ki je edini vir, za katerega velja, da več ko ga uporabljamo, več ga imamo.
Želje slovenske matere
Avtor: Miran Lampret
Pred mesecem sem na obisku v eni od cerkva slovenskih božjih poti v knjigi, kjer obiskovalci vpisujejo svoje pobožne želje, vezane običajno na zdravje in srečo, opazil zapis, ko je brezposelna mati »prosila« za delovno mesto, da bo lahko doma nahranila svoje tri male otroke  Bil sem šokiran in takrat sem se dokončno zavedel pomena vrednote »delovno mesto« za dandanašnji kruti vsakdan velikega števila Slovencev 
Denar & finance
Kako banka oceni boniteto vašega poslovanja?
Avtor: Janja Detiček
Podjetja se za posojila na banko obrnejo iz številnih razlogov: zaradi investicije v novo opremo, za premostitev začasnih likvidnostnih težav itn. Kakršenkoli je že razlog, banke v trenutnih gospodarskih razmerah natančno ocenjujejo vse prosilce, tako velike kot male, zato je dobro vedeti, kaj bodo pod drobnogled vzele tudi pri vas.
Pomen denarnega toka za poslovno odločanje
Avtor: Lidija Robnik
Kljub veliki informacijski in vsebinski vrednosti in pomembnosti se denarnemu toku, žal, posveča premalo pozornosti, ker ga uporabniki ne razumejo.
Franšize
Direktno učenje je lahko zabavno
Avtor: Petra Mauer
Smart Education Ltd. je mednarodno podjetje, ki zagotavlja licenčno in inovativno metodo učenja angleškega, nemškega in španskega jezika vsem samostojnim jezikovnim šolam in institucijam. Franšize imajo že v enajstih evropskih državah, ena pa je že tudi v Sloveniji, a učne ure se zaenkrat še ne izvajajo.
Posel s slastnimi vaflji
Avtor: Petra Mauer
Čiščenje oblačil
Avtor: Petra Mauer
Svetovalec
Kako sestaviti optimalno pogodbo o poslovnem sodelovanju
Avtor: Boštjan J. Turk
Ste sredi resnih poslovnih pogovorov, pravnika v podjetju si zaenkrat še ne morete privoščiti, kar pomeni, da se morate priprave osnutka pogodbe hočeš-nočeš lotiti sami.
Zavarovalniški agent pozna ponudbo zavarovalnic
Avtor: Igor Kadunc
Ali prodajalci dvakrat odgovarjamo?
Avtor: Boštjan J. Turk
Z davkom na premoženje večje vrednosti bodo obdavčene tudi nepremičnine podjetij v neposlovni rabi
Avtor: Mojca Kunšek
V minulem letu sprejeti Zakon za uravnoteženje javnih financ je uvedel tudi obdavčitev nepremičnega premoženja večje vrednosti.
Kakšno kilometrino si lahko obračunam?
Avtor: Lidija Robnik
Podjetnikov opomnik za maj
Avtor: Tax-Fin-Lex
Druge rubrike
Večerja z namenom
Avtor: Martina Budal
Z namenom medsebojnega povezovanja so se v okviru projekta Reinovator srečali predstavniki socialnih in »običajnih« podjetij.
En kos, več uporabnosti
Avtor: Martina Budal
Večfunkcionalno oblikovanje je veja znotraj oblikovanja, ki raziskuje različne možnosti uporabe enega izdelka. Majica je lahko tudi torbica in miza je lahko še stol ali polica.
Golf - z dobro telesno pripravo do vrhunskih rezultatov
Avtor: Dunja Gačnik
V zadnjih letih se je popularnost golfa povečala, saj je sedaj tudi cenovno dosegljiv širšemu krogu ljudi. Na žalost pa s porastom števila igralcev raste tudi število poškodb, predvsem pri rekreativnih igralcih, katerih telesna priprava je običajno na dokaj nizki ravni.
Odporen mobilni tiskalnik
Avtor: Bor Trček
Tablica z velikim zaslonom
Avtor: Bor Trček
»The One«
Avtor: Bor Trček
Vsrkavanje zraka skozi zobe ne pomeni nič dobrega
Avtor: Vlado Kadunec
Še pred slabe pol stoletja je bila Republika Koreja (Južna Koreja) zaostala azijska dežela, ena od najrevnejših držav »tretjega sveta«. Danes so v elitnem klubu najbolj gospodarsko uspešnih in družbeno razvitih držav. Se iz njihovega razvoja in bliskovitega izhoda iz krize lahko kaj naučimo?
Mobilizirajte vaše poslovanje
Avtor: Jernej Horvat
Na trgu je danes veliko tehnoloških rešitev, ki podjetjem obljubljajo znižanje stroškov ali poenostavitev poslovanja. Na žalost večina, preden se lahko uporabljajo v polni meri, od podjetnikov in sodelavcev zahteva precej časa ter izobraževanja.
Ravnice in gričevja ob Panonski nižini
Avtor: Marjan Bradeško
Vzhod in jugovzhod Slovenije nas vabita na tokratno pot. Blago ravninska pokrajina dočaka pomlad zgodaj in od nje se jesen poslovi pozno. Vmes pa ta svet na robu Panonske nižine ponuja mnogo lepega in tudi dobrega, saj večinoma zemlja bogato rodi.
Fotoaparat brezmejnih možnosti za polnjenje
Avtor: Bor Trček
Ko telefonu zmanjka goriva
Avtor: Bor Trček
Borza tehnologij maj
Avtor: Podjetnik
Doma
Je podjetništvo za mlade seksi ali nuja?
Avtor: Anja Žagar
V Sloveniji si želimo in moramo poskrbeti, da bo v podjetniškem svetu delovalo več samoiniciativnih in optimističnih mladih, ki bodo imeli sposobnost kritičnega pogleda na svoje delo, čut za odgovornost do poslovnih partnerjev in samega sebe ter vztrajnost, da realizirajo svojo poslovno idejo.
Šola za podjetništvo: da ali ne?
Avtor: Martina Budal
V šoli nas marsičesa niso naučili, ker nas ne morejo. Ko se odločimo za pot v podjetniške vode, se moramo zato priučiti nekaterih znanj, ki so za podjetništvo nujne.
Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *