Podjetnik oktober 2014

 

Če ga nimate, ga začnite graditi še danes

»Kaj pa?« boste rekli. Ugled vašega podjetja, je odgovor. Pri njegovi gradnji se zavežite maratonu in ne šprintu, saj ga lahko hitro izgubite z eno samo napačno potezo. Ponovna gradnja ugleda je za podjetje bistveno težji proces kot njegova začetna izgradnja, po nekaterih raziskavah lahko traja celo od 3 do 4 leta in je šestkrat težja kot začetna gradnja.

 

 

Ideje
Varovanje psov
Avtor: Petra Mauer
Ovratnice s podatki
Avtor: Petra Mauer
Spalna vreča za najboljšega prijatelja
Avtor: Petra Mauer
Voda za pse
Avtor: Petra Mauer
Igra za kratkočasje
Avtor: Petra Mauer
Biti podjetnik
Vi ste tisti, ki ustvarjate svoje priložnosti, ne država, v kateri živite!
Avtor: Vlado Kadunec
Ko enkrat dalj časa preživiš po različnih koncih sveta, se težko vrneš v domači kraj in zaživiš tam »za zmeraj«, pravi Avstralec Matthew Charlesworth. V Sloveniji živi osem let, preživlja se s proizvodnjo piva. »Življenje tu ni tako slabo, kot si vi vztrajno trdite. Imate negativen pristop do razmišljanja in načina življenja,« je opazil v teh letih.
Zgodba o zaposlenih, ne le o lastniku
Avtor: Vlado Kadunec
»Nisem ravno navdušen, da pišete zgodbo le o meni kot podjetniku. Podjetje brez prav vsakega zaposlenega posebej, ne velja nič. Uspeh podjetja je zelo odvisen od njih. Morda bi bilo bolj zanimivo, da bi pisali zgodbe o njih, o ljudeh, ki so zaposleni v podjetjih in tvorijo celoto posamezne podjetniške zgodbe,« me je z rahlim ugovorom sprejel Borut Lenardič, ustanovitelj in direktor podjetja Optacore.
Nominiranci za Podjetnika leta 2014
Avtor: Podjetnik
Komisija je tudi letos izbrala dva izjemna podjetnika in podjetnico, ki pomenijo presežek v slovenskem podjetništvu.
Drobna stvar, ki obeta velike zaslužke
Avtor: Petra Mauer
Bivši glasbenik je dandanes uspešen podjetnik, ki se je štiri leta posvečal svoji inovaciji in jo izpilil do te mere, da postaja prodajni hit. Za njegove plastične nastavke za varno in bolj higienično pitje iz pločevink je veliko zanimanja tako doma kot v tujini.
V naslednjih 20 letih bo življenje pod baloni ponekod postalo standard
Avtor: Vlado Kadunec
Na lanskem izboru je komisijo za izbor Podjetnika leta prepričal Dušan Olaj, lastnik in direktor podjetja Duol iz Brezovice pri Ljubljani, kjer razvijajo in izdelujejo napihljive dvorane ter druge konstrukcije, pokrite z membransko strukturo. Kakšno je bilo preteklo leto zanj in njegovo podjetje?
Izkušnje
Mlade učimo podjetništva kot nihče drug na svetu
Avtor: Vlado Kadunec
Način spodbujanja podjetništva med mladimi, ki ga izvajajo v ljubljanskem podjetniškem pospeševalniku Ustvarjalnik, je model, ki ga želimo širiti po vsem svetu, sporočajo iz ameriške fundacije Unreasonable Institute.
Stalne stranke so donosnejše
Avtor: Anita Ivačič
Nekatere stranke trošijo več, druge manj, vi pa vsem namenjate enako pozornost. Tak pristop ni racionalen, saj imajo stranke različne neto vrednosti, predvsem pa na dolgi rok podjetje več zasluži od zvestih strank.
Iteracije in pivoting
Avtor: Petra Mauer
Veliko podjetij se kljub težavam le stežka odloča za spremembe. Toda včasih je enostavno treba obrniti stvari na glavo, nadgrajevati, dopolnjevati in opustiti že ustaljene aktivnosti, da lahko napredujemo. Ena izmed možnosti je izvajanje iteracij ali pivotinga, katerega ključni namen je, da spremenimo poslovni model, ki ne deluje.
Denar & finance
Ali obvladate finance svojega podjetja?
Avtor: Anita Ivačič
Domala vsaka, na videz še tako drobna poslovna odločitev, od nabave dopisnega papirja do poslovnega sestanka, nosi finančne posledice.
Franšize
Preverjena in preizkušena izobraževalna strategija
Avtor: Petra Mauer
Podjetje T-college ter njegove franšize se osredotočajo na trge, kjer je veliko srednjega razreda in znotraj katerih so ljudje pripravljeni investirati v svoje otroke ter jim omogočiti boljšo prihodnost. Mednje spada tudi Slovenija.
Naj zadiši po poslu
Avtor: Petra Mauer
Svetovalec
Prodaja na obroke
Avtor: Boštjan J. Turk
Potrošniki so čedalje bolj naklonjeni kupovanju blaga in storitev na obroke, kar lepo dokazuje naraščanje števila imetnikov kreditnih kartic, še posebej tistih, ki potrošniku omogočajo nakupe na večje število obrokov (denimo na 12 ali celo na 24 mesecev).
Podjetnikov opomnik za oktober
Avtor: Tax-Fin-Lex
Družba je donator v materialni obliki
Avtor: Lidija Robnik
Od 1. januarja 2015 dalje le še e-račun
Avtor: Mojca Kunšek
Z novelo Zakona o opravljanju plačilnih storitev za proračunske uporabnike (ZOPSPU-A) so bile spremenjene številne določbe glede poslovanja proračunskih uporabnikov, spremenjena 25. in 26. člen Zakona o opravljanju plačilnih storitev za proračunske uporabnike (ZOPSU) pa prinašata obvezno uporabo e-računov.
Izjeme pri koriščenju dopusta
Avtor: Andreja J. Koderman
Koliko letnega dopusta pripada delavcu?
Avtor: Boštjan J. Turk
Druge rubrike
Slovenski most do Silicijeve doline
Avtor: Simona Drevenšek
Silicijeva dolina je sinonim gospodarskega uspeha. Skrivnostno »omako«, ki omogoča uspeh, ponekod v Evropi že zajemajo z veliko žlico. Pridružiti se želi tudi Slovenija.
Hladni, točni, natančni, a tudi sproščeni
Avtor: Vlado Kadunec
Če so bili pred stoletji Vikingi zaradi neprijazne zemlje in težkega preživetja doma prisiljeni s svojimi ladjami redno odhajati na roparske pohode v bližnje in daljne dežele, lahko danes mirno posedajo na zapečku, kjer jih grejejo debele zaloge domače nafte ali zemeljskega plina.
Borza tehnologij za oktober
Avtor: Podjetnik
V znamenju »pameti«
Avtor: Esad Jakupović
V Berlinu je potekal že 55. sejem IFA, na katerem so bili med tisočimi novostmi v ospredju pametni telefoni, pametni televizorji, pametne ure, pametne kamere, pametni hladilniki in celo pametni dom, pa še marsikatera naprava, ki se je tudi ponašala s »pametjo«.
Mikro podjetniki - maksi zaslužkarji ali »minimalci«?
Avtor: Anita Ivačič
Do vključno julija letos je 7811 posameznikov na novo registriralo podjetje. Poiskali smo nekaj mikro podjetij in preverili, kakšni so motivi za samozaposlitev. Je lastno podjetje zgolj (začasni) beg z zavoda za zaposlovanje, ali obstaja potencial za rast in nadaljnje zaposlovanje?
Bi plačali 363,89 evra* za en bitni kovanec?
Avtor: Anita Ivačič
Elektronska pošta, trirazsežnostno tiskanje in bitcoini so najbolj demokratične inovacije zadnjih 20 let, meni Gregor Knafelc, entuziast za bitcoin, vlagatelj in soorganizator istoimenske regionalne konference, ki je septembra potekala v Ljubljani. Pogovor z direktorjem podjetja GreCom je tekel o poslovnih priložnostih in pasteh, povezanih s to virtualno valuto.
Zdravje je predpogoj za sleherni poslovni uspeh
Avtor: Jernej Horvat
Podjetniki se najbolj zavedate, da je mnogokrat ob polnem delovniku in številnih službenih prioritetah potrebno izpustiti uro dnevnega športnega udejstvovanja. Kljub temu je skrb za vašo telesno pripravljenost temelj slehernega poslovnega in zasebnega podviga, zato tega ne bi smeli zanemarjati.
Namesto golfa, poganjanje pedal
Avtor: Maša Rener
Do nedavnega je veljalo, da se veliko poslov sklene na igrišču za golf, a časi in navade se spreminjajo. Vse več menedžerjev in podjetnikov je namreč golf zamenjalo za kolesarjenje.
Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *