Podjetnik september 2013

 

 

Finance v podjetju: denar na računu je pomembnejši od dobička v bilanci

 

Mnoga podjetja so izkazovala dobiček, vse dokler niso šla v stečaj, ker niso več zmogla plačevati računov. Dobiček (ali izguba) je računovodska kategorija, pogosto odvisna od spretnosti oziroma kreativnosti računovodje in zahtev lastnika ali direktorja. Denarja na računu podjetja pa ni mogoče kreativno prikazovati – ali je ali pa ga ni.

 

Ideje
Izdelava mil
Avtor: Petra Mauer
Mini prha
Avtor: Petra Mauer
Kava na steni
Avtor: Petra Mauer
Cvetlice za vsako priložnost
Avtor: Petra Mauer
Tečaj aranžiranja
Avtor: Petra Mauer
Lepotni center za otroke
Avtor: Petra Mauer
Blagodejne savne
Avtor: Petra Mauer
Zavijalni papir samo za vas
Avtor: Petra Mauer
Vaza za pozabljive
Avtor: Petra Mauer
Držala za rože
Avtor: Petra Mauer
Biti podjetnik
»V telefonski prodaji ti skoraj vsak reče ne«
Avtor: Martina Budal
Prodajati oglasni prostor malim podjetjem ni najbolj inovativna poslovna ideja vseh časov. Pravzaprav ni nič posebnega, pravi mladi podjetnik Rudi Kirar. Kar pa ne pomeni, da posel ne more biti uspešen.
Srce Slovenije: danes daje upanje, jutri blagostanje
Avtor: Martina Budal
Leta 2000 je Center za razvoj Litije, predhodnika Razvojnega centra Srca Slovenije, vodila sama. Danes v razvojnem centru deluje ekipa stalnih in zunanjih sodelavcev, katerih cilj je omogočiti ljudem dobro življenje. S povezovanjem in promocijo želijo okrepiti moč lokalnih skupnosti, malih družinskih podjetij in okolju, v katerem delujejo, dajati razvojni utrip.
Zaupanje vase - ključ do uspeha
Avtor: Petra Mauer
Podjetnica Natalija Taja Kolarič ima skupaj s sestro v lasti modno agencijo Michela. Prvotno dejavnost organizacijo modnih revij sta Štajerki kmalu razširili in se začeli ukvarjati še z organizacijo otroških in drugih prireditev ter posredovanjem hostes in fotomodelov. Sogovornica je prepričana, da uspeh pride takrat, ko človek spozna samega sebe in začne slediti svojim sanjam.
Katera je najmočnejša sila na svetu?
Avtor: Martina Budal
Ko zagledate Billa Draytona, najprej pomislite, da si je nadel preveliko obleko. A ko spregovori o svoji ideji, ki jo udejanja že tretje desetletje, se pokaže, da v drobnem telesu tiči velik duh, ki je prepričan, da pozna recept za boljšo prihodnost.
Izkušnje
Skrivnost uspeha množičnega financiranja
Avtor: Martina Budal
XVida, Ondu, Musguard, LLstol so projekti domačih ustvarjalcev, ki so v zadnjih mesecih uspešno zbrali zagonski denar na platformi Kickstarter. Z njihovim uspehom je hit postalo tudi množično financiranje.
Je notranja klima podjetja pomembna?
Avtor: Vito Komac
Notranja klima podjetja ali zadovoljstvo zaposlenih ali organizacijska klima (ali kakorkoli že to poimenujemo) razkriva v podjetju sedanjo in prihodnjo problematiko, za katero vodstvo podjetja, ki si prizadeva, da bi jo naenkrat in v celoti zajelo, zanjo skorajda nima drugih metod in tehnik zaznavanja.
Najem zunanjega sodelavca
Avtor: Manca Kraševec
V množici slovenskih podjetij je sodelovanje z zunanjimi strokovnjaki na nekaterih področjih že kar stalna praksa. Zakaj tudi ne?
Naj plačam račune, čeprav imam sam težave?
Avtor: dr. Klemen Podjed
Naj spoštujem rok dobave, če vem, da bodo izdelki morda slabše kakovosti, ali se raje odkrito pogovorim s kupcem? Kaj narediti, če se za pridobitev posla pričakuje »usluge pod mizo«? Kaj je še etično zahtevati od zaposlenih? Pogosto imamo več vprašanj kot odgovorov.
Nagovor - kratek, a pomemben del vsakega dopisa
Avtor: Irena Potočar Papež
Ste si že kdaj ustvarili mnenje o določeni osebi ali podjetju na podlagi dopisa, ki so vam ga poslali? Ali še natančneje: na podlagi tistega, kar je pisalo na ovojnici? Seveda. A vedite, tudi drugi si ga ustvarijo o vas.
Denar & finance
Prekletstvo najnižje cene
Avtor: Igor Kadunc
Vsi si želimo dobiti želeno za najnižjo ceno. Pa vendar vsi pravzaprav vemo, da običajno tisto, kar je najceneje, skoraj vedno ni najboljše. Od tod slavni pregovor, da nisem dovolj bogat, da bi kupoval najceneje. Da nam denarja skoraj vedno manjka, vemo. Zakaj potem ta preprosti pregovor pozabljamo, ko se odločamo za gradnjo, adaptacijo ali nakup opreme?
Franšize
Poceni in okolju prijazno tiskanje
Avtor: Petra Mauer
Podjetje Printera iz Litve ima sedež v mestu Kaunas. Ustanovljeno je bilo pred osmimi leti, njihova osnovna dejavnost pa je proizvodnja in distribucija kartuš. Do sedaj imajo že osem trgovin za polnjenje kartuš v Litvi, medtem ko je več kot 800 njihovih franšiz prisotnih v Latviji, Ukrajini, Rusiji, Nemčiji, na Nizozemskem, v Veliki Britaniji, dve sta že tudi pri nas.
Okus po Italiji
Avtor: Petra Mauer
Urejanje stanovanj in pisarn
Avtor: Petra Mauer
Svetovalec
Spremembe pri prejemkih poslovodij in prokuristov
Avtor: Mojca Kunšek
V letu 2013 sta stopila v veljavo novi Zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju in novi Zakon o delovnih razmerjih. Oba vsebujeta nova oziroma prenovljena pravila, ki se nanašajo na status poslovodnih oseb in prokuristov, kar ima vpliv tudi na obravnavo izplačanih dohodkov poslovodnim osebam in prokuristom z vidika dohodnine in prispevkov za socialno varnost.
Konkurent zapira vrata
Avtor: Igor Kadunc
Konkurenčna dejavnost
Avtor: Boštjan J. Turk
Zavarovanje pogodbenih obveznosti
Avtor: Boštjan J. Turk
V številnih podjetniških krogih je problematika zavarovanja pogodbenih obveznosti pogosta tema pogovorov. Številni podjetniki mrzlično iščejo informacije o tem, kako čim bolj uspešno zavarovati plačilo zneskov, ki so jim jih dolžni poslovni partnerji.
Odpravnina ob upokojitvi
Avtor: Lidija Robnik
Podjetnikov opomnik za september
Avtor: Tax-Fin-Lex
Druge rubrike
Tiskajmo. Ceneje.
Avtor: Matic Zupančič
Tiskalniki so zagotovo ena izmed najmanj razburljivih kategorij računalniške opreme. Razvoj tehnologije se je na področju tiskalnikov skorajda ustavil. Večinoma pa se proizvajalci posvečajo nižanju cene osnovnih modelov ter (nekoliko) nižanju stroškov izpisov.
Nova poznanstva, nove priložnosti
Avtor: Anja Žagar
Kar 85 odstotkov osebnega in poslovnega uspeha v življenju prinesejo komunikacijske spretnosti, zato preberite nekaj nasvetov, kako navezati stike z neznanimi ljudmi.
Kultura v genskem zapisu
Avtor: Petra Bauman
Tokrat smo pogledali v zakulisje povezovanja podjetništva in kulture. Trije ustvarjalci, igralec in dva literata ter podjetnik-mecen predstavljajo vsak svoje izkušnje in pogled na združevanje obeh polov.
Borza tehnologij september
Avtor: Podjetnik
Mobilnik za klasike, ki želijo iti v korak s časom
Avtor: Bor Trček
Poceni tablica, 2 kartici SIM
Avtor: Bor Trček
V objemu gora
Avtor: Marjan Bradeško
Gore so od nekdaj vabile. Če se izrazimo po podjetniško - ker so bile izziv, ki se postavi pred človeka.
Odrinjeni kapital slovenskega gospodarstva
Avtor: Vlado Kadunec
Zaposlovanje mladih je res eden ključnih problemov v naši državi, a se pri tem kar pozabi, da imamo tudi v starejši delovni sili dragocen kapital znanja in izkušenj, ki pa je vse bolj grobo odrinjen na rob. Večja medgeneracijska povezanost bi lahko bila učinkovita dodana vrednost slovenskega gospodarstva.
Bi mi zamerili, če vam skušam kaj prodati?
Avtor: Vlado Kadunec
Turčija je s svojimi 80 milijoni prebivalci za slovenskega podjetnika zanimiv trg, ki se skokovito razvija, kupna moč pa nihajoče počasi, a vztrajno raste. Konkurenca je zelo agresivna, cena je na prvem mestu pred kakovostjo, vsaj za izdelke, ki ostajajo v Turčiji. Če se s turškim partnerjem ne pogajaš, ga pravzaprav žališ, so izkušnje tistih, ki so se že preizkusili v trgovanju v tej deželi.
Mala naprava za velika opravila
Avtor: Bor Trček
Mini videokamera za takojšnje deljenje vsebin
Avtor: Bor Trček
Lesena tipkovnica za sožitje z naravo
Avtor: Bor Trček
Doma
Finance v podjetju: denar na računu je pomembnejši od dobička v bilanci
Avtor: Martina Budal
Mnoga podjetja so izkazovala dobiček, vse dokler niso šla v stečaj, ker niso več zmogla plačevati računov. Dobiček (ali izguba) je računovodska kategorija, pogosto odvisna od spretnosti oziroma kreativnosti računovodje in zahtev lastnika ali direktorja. Denarja na računu podjetja pa ni mogoče kreativno prikazovati - ali je ali pa ga ni.
Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *