Podjetnik marec 2014

Kako zaposliti pravega sodelavca


Kako najti najboljšo osebo za prosto delovno mesto in kako priti do sinergije med obema stranema? Danes je na voljo veliko možnosti, delodajalci se povečini še zmeraj odločajo za klasični pristop – pogovor s kandidatom. Podjetja, ki ne želijo tvegati, najamejo kadrovsko agencijo, redka pa se poslužujejo sodobnih metod, kot je grafologija.

 

Ideje
Pametna maska
Avtor: Petra Mauer
Učenje obvladovanja stresa
Avtor: Petra Mauer
Ustvarjalni kolaž
Avtor: Petra Mauer
Prodaja športnih spominkov
Avtor: Petra Mauer
Obleka za na kolo
Avtor: Petra Mauer
Učitelj programiranja
Avtor: Petra Mauer
Lažje učenje z zbranimi podatki
Avtor: Petra Mauer
Enostavno merjenje napredka
Avtor: Petra Mauer
Stol za spodbujanje vadbe
Avtor: Petra Mauer
Pomerite se z znanim športnikom
Avtor: Petra Mauer
Biti podjetnik
Kuhanje za vse generacije
Avtor: Maša Skok
Ideja Bogdane Štepec o vodenju kuharskih delavnic za staro in mlado je dlje časa zorela, v začetku preteklega leta pa je v lično opremljeni kuhinji v središču Mengša začela uresničevati svojo vizijo. Temelj delavnic predstavljata enostavna priprava jedi in druženje udeležencev. Na samostojni poti ji ob strani stoji vsa družina, še posebej soprog Miha, ki skrbi predvsem za zunanjo podobo njenega poklicnega in osebnega projekta Lonček kuhaj.
Afriški borec za pošteno ekonomijo
Avtor: Martina Budal
Kar težko je verjeti, da eden najuspešnejših afriških poslovnežev prihaja iz ene najrevnejših afriških držav, ki jo praktično od njegovega rojstva pretresajo politične in gospodarske krize. A Strive Masiyiwa je vreden imena, ki ga nosi in v angleščini pomeni boriti se za nekaj.
Angleža v slovenskih hribih
Avtor: Vlado Kadunec
Da me bosta po slovenskem hribovju nekoč vodila Angleža, si res nisem mislil. A Sarah in Keith Hogg sta me po razvejanih cestah in poteh škofjeloškega hribovja zanesljivo pripeljala do Podvrha, vasice le streljaj od smučišča na Starem vrhu. Tu sta pred dobrimi osmimi leti kupila veliko kmečko hišo iz 16. stoletja in jo preuredila v butični hotel.
Vedno na lovu za novimi izzivi
Avtor: Anja Žagar
Ljubljančanka Maša Pezdirc ima svoje podjetje v mestu, ki je po številu prebivalstva največje v Združenih državah Amerike, s svojim velemestnim območjem pa med največjimi urbanimi območji na svetu, to je v New Yorku.
Podjetniki smo kot čebele, ki ustvarjamo več, kot pojemo
Avtor: Anita Ivačič
Grupa Plastoform v slovenskem prostoru ni zelo poznano ime, čeprav so njihovi inovativni izdelki prisotni na vseh celinah. V šestih hčerinskih podjetjih zaposluje 350 delavcev, njen ustanovitelj in lastnik Franc Gregorčič pa je na lestvici najbogatejših Slovencev.
Izkušnje
Kako naj (se) prodam?
Avtor: Marjan Bradeško
Unovčite svoje znanje, strokovnost, izdelek - za ustrezno ceno!
Pasti in priložnosti nagrajevanja prodajnega osebja
Avtor: dr. David Đukić
Vaši prodajalci nergajo nad plačami in nagradami? Naj vas potolažim. Niste edini. V večini podjetij so prodajalci nezadovoljni s plačami.
Lovilec vetra ali poveljnik vojske?
Avtor: Anja Žagar
V enem od slovenskih podjetij sem pred kratkim imela priložnost opazovati vodje pri njihovem delu, kako se lotevajo pomembnih odločitev, na kakšen način določajo strategijo dela v podjetju ali oddelku, katere naloge postavljajo za prioriteto ter kakšen odnos imajo do svojih podrejenih sodelavcev. Omenjene naloge vsekakor niso lahke, vendar jih dober vodja zna in zmore opraviti.
Denar & finance
Kateri način obdavčitve je za vas ugodnejši
Avtor: Robert Horvat
Do 31. marca lahko fizične osebe, ki opravljate dejavnost in če vaši prihodki ne presegajo 50.000 evrov, spremenite izbrani način obdavčitve. Predstavljamo postopek, na podlagi katerega si lahko sami izračunate, kaj je za vas ugodneje.
Franšize
Italijansko doživetje
Avtor: Petra Mauer
Kot ena velika družina
Avtor: Petra Mauer
Iztok Levac je z odprtjem franšize poskrbel, da lahko okusne sendviče in solate svetovno znane ameriške znamke Subway poizkusimo tudi v Ljubljani.
Svetovalec
Prednosti in slabosti elektronskega vlaganja predlogov za izvršbo
Avtor: Boštjan J. Turk
Od leta 2008 je mogoče izvršilne postopke zoper dolžnike vlagati tudi elektronsko. Tedaj je namreč začel veljati Pravilnik o obrazcih, vrstah izvršb in poteku avtomatiziranega izvršilnega postopka, ki je bistveno poenostavil vlaganje izvršilnih predlogov zoper dolžnike.
Novosti pri davčnem inšpekcijskem nadzoru
Avtor: Mojca Kunšek
Novela Zakona o davčnem postopku - ZDavP-2G (Uradni list RS, št. 11/2013), ki se uporablja od 1. januarja 2014, je poleg sprememb pri obdavčitvi nenapovedanih dohodkov posameznikov prinesla tudi novosti pri izvajanju davčnega inšpekcijskega nadzora, ravnanju z zarubljenimi premičninami in višje globe za prekrške.
Storitve za izvoz
Avtor: Lidija Robnik
Zamuda pri dostavi
Avtor: Boštjan J. Turk
Sodno reševanje sporov naj bo izjema, ne pravilo
Avtor: Martina Budal
Slovenci nismo edini, ki pravico (pre)pogosto iščemo v sodnih dvoranah. A v naravi sodnega postopka je, da je nekdo poražen in kaj lahko se zgodi, da smo to mi. Zato so vse bolj v uporabi alternativni načini za reševanje sporov.
Podjetnikov opomnik za marec
Avtor: Tax-Fin-Lex
Spletna prodaja v tujini
Avtor: Boštjan J. Turk
Prodaja potrošnega pisarniškega materiala
Avtor: Aleš Lisac
Druge rubrike
Tajska blagovna znamka je nasmeh
Avtor: Vlado Kadunec
»Smiling Thailand« je prepričljiv marketinški nagovor tujcu, ki zaide v to deželo. Nasmeh je najboljša oblika (poslovne) komunikacije, kar je tu vidno na vsakem koraku. Kljub pogostejšim nemirom zaradi političnih mahinacij vladajočih, potekajo posli razmeroma nemoteno. Zdaj je morda pravi čas za prodor na ta trg, saj večina konkurence zaradi nejasnega stanja omahuje.
Podjetništvo in družba z roko v roki
Avtor: Martina Budal
Socialno podjetništvo je besedna zveza, ki se je v zadnjih letih udomačila v govorjeni besedi. Četudi še ni čisto jasno, kaj pravzaprav pomeni in kaj prinaša.
Poslovanje podjetja na vaši dlani
Avtor: Jernej Horvat
Mobilnost je ena izmed stalnic vsakdanjega življenja podjetnika. Obiski potencialnih in novih strank, poslovni dogodki in ostale obveznosti pomenijo manj časa v pisarni ter več na poti. Mobilne naprave nam že omogočajo, da smo prek e-pošte in telefonskih klicev v stalnem stiku z ljudmi. Sedaj pa nam je na voljo tudi storitev, ki nam prek pametnih telefonov omogoča in olajša pregled nad samim poslovanjem podjetja.
Zdaj gre zares ... Nastopamo!
Avtor: Irena Potočar Papež
Nastop je sestavljen iz besednega in nebesednega sporočanja, oba načina pa se morata ujemati. Dober, izkušen govornik se zaveda obeh, ju zna nadzorovati ter ustrezno prilagajati, spreminjati.
Neuničljiv mobilnik za najzahtevnejše
Avtor: Bor Trček
Vrhunski fotoaparat tudi za kakovostne videe
Avtor: Bor Trček
S peresom po digitalnem papirju
Avtor: Bor Trček
Kaj je letos »in«?
Avtor: Martina Budal
Tehnologija vse bolj obvladuje naše življenje in tudi v letošnjem letu ne bo nič drugače, pravijo raziskovalci oddelka JWT Intelligence svetovne mreže agencij JWT. A na drugi strani je vse več ljudi, ki se vseprisotnosti tehnologije aktivno upirajo. Tudi tokrat so svoje ugotovitve strnili v deset globalnih trendov, ki jih ne gre spregledati.
Podpora poslovnemu odločanju
Avtor: Jaka Žorž
Informacijska podpora strateškim in operativnim odločitvam namesto pavšalnih ocen odločanj, ciljno usmerjeno delovanje in napovedovanje prihodnosti namesto gašenja požarov in tavanja v temi.
Migajte za zdravje - tega ne more nihče drug namesto vas
Avtor: Maša Rener
Da se lahko z ljubeznijo do dela, ki ga opravljaš, uspe tudi v krizi, je idealen primer inštruktorica pilatesa Dunja Gačnik - soustanoviteljica in idejni vodja v Športnem društvu Metulj. Z nami je med drugim delila tudi nekaj praktičnih nasvetov.
Borza tehnologij marec
Avtor: Podjetnik
Odlična razločljivost za kakovostno delo
Avtor: Bor Trček
Ena naprava za vsa opravila
Avtor: Bor Trček
Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *